SIROTINJSKA TRPEZA: Pojeli smo 20.000 tona škart mesa!
Foto: Thinkstock

Zabrana uvoza nekvalitetnih namirnica

SIROTINJSKA TRPEZA: Pojeli smo 20.000 tona škart mesa!

InfoBiz -
Svaki stanovnik u proseku je pojeo tri kilograma najlošijeg pilećeg i svinjskog mesa kroz razne parizere, pljeskavice, kobasice, paštete i viršle

BEOGRAD - U proteklih godinu dana svaki građanin Srbije u proseku je pojeo tri kilograma najlošijeg pilećeg i svinjskog mesa kroz parizere, roštilj, kobasice, paštete, viršle... U ovoj godini to ne bi trebalo da se događa jer je Uprava za veterinu od 1. januara promenila propise da bi smanjila uvoz najlošijeg mesa.Srbija je, prema računici ekonomiste Dragovana Milićevića, od oktobra 2014. do septembra 2015. godine uvezla 4,9 miliona kilograma pilećih otpadaka i 14,6 miliona kilograma svinjskih otpadaka i ostataka, što je ukupno skoro 20 miliona kilograma.Pravilnik od 1. januaraOvo meso, u kom ima i mehanički otkoštenog mesa, sadrži više kalcijuma, vode i masti, a manje proteina.Do 1. januara je, prema Pravilniku o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda, u mehanički odvojenom mesu moglo da bude najviše 150 miligrama kalcijuma na 100 grama mesa, a sada može da bude najviše 100 miligrama. Mehanički odvojeno meso je meso koje se dobije kada se, na primer, od pileta odvoje bataci, karabataci i belo meso ili najbolji delovi, a zatim se ostatak pod velikim pritiskom odvaja od kostiju, pa zbog prolaska kroz razne separatore često ima i ostatke od kostiju.

Prste da poližeš... Malo mesa, a mnogo svega drugog...
Prste da poližeš... Malo mesa, a mnogo svega drugog...

Kada je reč svinjskom mesu, podaci govore da skoro 99 odsto uvezenog svinjskog mesa, iz Španije, Mađarske, Nemačke i Francuske čini „ostalo svinjsko meso“, u šta spadaju potrbušine, masno tkivo, bubrežnjaci, mehanički otkošteno meso...Ekonomista Dragovan Milićević kaže za Kurir da bi zabrana uvoza najlošijih kategorija mesa trebalo da znači da će tradicionalno diskutabilni kvalitet mesa i mesnih prerađevina u Srbiji biti malo bolji.

Nema garancije- Nema garancije, ali ima očekivanja - realan je Milićević.Ali ne samo da jedemo nekvalitetno meso već na tome prerađivači basnoslovno zarađuju. Cena uvoza pilećih otpadaka je u proseku 0,4 do 0,6 evra po kilogramu ili oko 60 dinara pa, kako kaže Milićević, nije teško zaključiti kakve ekstraprofite ostvaruju prerađivači mesa. Zarada na salami je šest puta, a na kobasicama i 20! Svinjski otpaci su skuplji, u proseku oko 1,6-1,7 evra po kilogramu ili oko 200 dinara, pa je zarada malo manja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track