SUMNJIVO POSLOVANJE: Jubmes banka oprostila kredite tajkunu Bogićeviću
Foto: Nemanja Pančić

Evo zašto Vlada krije ko je sve dobio zajmove od države

SUMNJIVO POSLOVANJE: Jubmes banka oprostila kredite tajkunu Bogićeviću

InfoBiz -
Prošle godine državna banka je proknjižila 993 miliona dinara nenaplativih kredita a da prethodno nije ni pokušala da ih proda na tržištu i bar donekle pokrije gubitke. Među nevraćenim zajmovima je i „Farmakomov“, koji je kao zalog za to dao bezvrednu šljaku i jalovinu

BEOGRAD - Jubmes banka, u kojoj je država najveći akcionar sa 20 odsto akcija, kao manjak je prošle godine proknjižila 993 miliona dinara kredita koje ne može da naplati, čime je skoro za milijardu dinara umanjila svoj osnovni kapital.Drugim rečima, banka je otpisala skoro milijardu dinara nenaplativih kredita, koje pre toga nije ponudila na tržištu i prodala nekoj drugoj banci ili fondu, što bi umnogome moglo da sanira gubitke ove banke, koji su za svega devet meseci prošle godine dostigli 953 miliona dinara, što je skoro četiri puta više nego u istom periodu prošle godine, kada je iznosio 257 miliona.Takođe, Vlada Srbije do danas nije saopštila koje su to firme dobile ogromne zajmove od Jubmes banke, odnosno kojima od njih ne mogu krediti da se naplate, kao i šta su te firme dale kao zalog za dobijanje kredita.Garancije- Reč je o kreditima za koje je garancija bezvredna šljaka i jalovina, kao što je to slučaj za zajmovima odobrenim pre 2013. godine firmi „Farmakom“ Miroslava Bogićevića. Zbog toga se i postavlja pitanje kako je država, kao najveći akcionar, odobravala ove kredite i šta su radili njeni predstavnici u Upravnom odboru i Skupštini akcionara - kaže sagovornik Kurira iz Jubmes banke.Iako je kapital Jubmes banke u prošloj godini smanjen sa 4,97 milijardi na četiri (jer su obezvređena potraživanja iznosila su 993 miliona dinara, što je rast više nego dva puta u odnosu na 2014. godinu), Narodna banka Srbije je juče saopštila da je ona dobro kapitalizovana.Zakonski limitPrema mišljenju vodećih ljudi u NBS, adekvatnost kapitala u Jubmes banci višestruko nadmašuje zakonski limit, pa je obezbeđeno pokriće rizika kojima je u poslovanju izložena. NBS je reagovala zbog informacija u javnosti o lošem stanju u banci, a saopštila da ostavka Slobodana Janjića, direktora banke, 30. decembra 2015. godine nije uticala na njeno poslovanje.

Čovek za državne banke...  Goran Perčević
Čovek za državne banke... Goran Perčević

Novi dokazi koga je sve sponzorisala propala privredna bankaPERČEVIĆU 250.000 DINARA ZA KNJIGU O BARAKU OBAMI!Centar za vladavinu prava posle 600 dana čekanja i reagovanja poverenika za informacije od javnog značaja napokon je dobio podatke o tome kako je trošen novac iz Privredne banke Beograd.Tako je početkom 2009. banka dala ukupno 450.000 dinara na ime sponzorstva „Srpskoj reči“, koju zastupa Danica Drašković, supruga Vuka Draškovića, lidera SPO. Banka je iste godine pomogla sa 250.000 i štampanje knjige američkog predsednika Baraka Obame „Promena u koju verujemo“, koju je objavio „Interkomerc“ Gorana Perčevića, nekada visokog funkcionera SPS, uhapšenog zbog malverzacija sa kreditima Univerzal banke.PBB je pomagala i sport, pa je KK Crvena zvezda u januaru 2013. dobio 150.000 evra.

Kumovsko-prijateljske vezePETROVIĆEV DRUGAR NA ČELU SKUPŠTINE AKCIONARAZašto je banka prošle godine priznala da ne može da naplati milijardu dinara kredita, mogli bi da odgovore predstavnici države u Jubmes banci, dva člana Upravnog odbora i Branislav Ðurđević, predsednik Skupštine akcionara od aprila 2013.Ðurđević je, inače, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove „Elektromreže Srbije“, a na to mesto ga je oktobra 2012. postavio Nikola Petrović, kum premijera Aleksandra Vučića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track