SERTIĆ: Preduzetnici su budućnost Srbije i sveta
Foto: Fonet

Podsticaji preduzetništva

SERTIĆ: Preduzetnici su budućnost Srbije i sveta

InfoBiz -
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je predviđenih oko 1,5 milijardi dinara za posticanje preduzetništva samo deo programa za ovu godinu, koja je i proglašena "godinom preduzetništva".

"Preduzetništvo je budućnost sveta. Ccitav svet ide u tom pravcu, a to bi trebalo da bude izvor rasta i kod nas. Državna preduzeća su tu da budu na usluzi građanima, a osnova ekonomije su preduzetnici", istakao je Sertić.

Kako bi podržali preduzetnike, objašnjava on, Ministarstvo privrede je, kao deo programa, obezbedilo nekoliko puta veće budžete. Sertić je podsetio da je krajem 2015. godine definisan program u kojem država daje 25 odsto bespovratnih sredstava za nabavku nove opreme za firme koje već rade, u okviru kojeg je bilo na raspolaganju 200 miliona dinara.

"To je sve potrošeno za pet dana, pa smo dodatno obezbedili još 300 miliona dinara za iste svrhe, a za ovu godinu biće više od milijardu dinara za različite programe podrške", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, podrška je delom u novcu, ali je važno da "godina preduzetništva" bude široka platforma u koju će se uključiti ne samo Ministarstvo privrede, već i ostala ministarstva, sve državne institucije i organi, ali i komore i nevladin sektor - svi koji razumeju koliko je to važno za razvoj zemlje.

"Sve će ići u tom pravcu. Naš cilj je da kroz zakone i promenom svesti podstaknemo preduzetnike, ali i da na konkretnim primerima pokažemo da ljudi, koji su se osamostalili, mogu da budu uspešni. Cilj je da se otvaraju nove i proširuju postojeće firme, da budu zadovojni i da svojim radom pokažu da u Srbiji vredi raditi", rekao je Sertić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track