VIDEO SRAMOTA U OSTRUŽNICI: Vučić otvorio radove na mostu dok su SNS botovi zviždali novinarima
Foto: Printskrin

Izgradnja drugog mosta preko Save

VIDEO SRAMOTA U OSTRUŽNICI: Vučić otvorio radove na mostu dok su SNS botovi zviždali novinarima

InfoBiz -
BEOGRAD - Radovi na izgradnji drugog mosta preko Save kod Ostružnice počeli su danas u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, koji je simbolično nabacio beton na ploču koja će biti ugrađena u temelje mosta sa surčinske strane.
1 / 6 Foto: Tanjug Oksana Toskic

"Ovaj most na reci Savi gradi Vlada Republike Srbije. Mostovi ne spajaju samo dve obale, već i sve naše ljude. U slavu mira, sloge i dobre volje među građanima", pišše na ploči. Ukupna vrednost radova je 3,57 milijardi dinara, a finansiraće se sredstvima kredita Evropske investicione banke, pod veoma povoljnim uslovima. Most, u okviru obilaznice oko Beograda, trebalo bi da bude završen do marta 2018. godine, biće dugačak gotovo dva kilometra i biće izgrađen paralelno sa postojećim mostom, u okviru izgradnje druge trake autoputa na obilaznici oko Beograda.

Početku radova prisustvovala je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Most će biti izgrađen u okviru izgradnje druge faze autoputa E-70/E-75 na delu od petlje "Dobanovci" do petlje "Orlovača", a gradiće ga konzorcijum na čelu sa austrijskom kompanijom Štrabag.

Putevi Srbije saopštili su prošle nedelje, posle potpisivanja ugovora o izgradnji, da je Konzorcijum koji čine firme "JV Strabag AG - Ed. Zublin AG - Dywidag Bau Gmbh - PZP Zaječar" imao najbolju ponudu na međunarodnom tenderu. Pored građevinskih radova na mostu i saobraćajnici izvodiće se i radovi na odvodnjavanju, kišnoj kanalizaciji sa postrojenjem za prečišćavanje, saobraćajno-tehničkoj i servisnoj opremi puta, javnom osvetljenju, elektro i telekomunikacionoj infrastrukturi i radovi na zaštiti i ozelenjavanju putnog pojasa.

Projekat predviđa izgradnju leve trake auto-puta iza mosta u zoni petlje "Ostružnica" dužine 1.000 metara, kao i uklapanje dve rampe.

"Sad treba da puste balone"

Na kraju obraćanja prisutnima u Ostružnici, premijer je pozdravio gradonačelnike, radnike, njihove porodice, a govor završio rečima "Živela Srbija" posle čega je uzviknuo, što se čulo u živom obraćanju: "Sad treba da puste balone, ali s balonima nešto ne ide", posle čega je ipak poletelo na desetine balona u crvenoj, beloj i plavoj boji, što su boje zastave Srbije, ali i stranačke boje SNS.

"Zvižduci za novinare"

Na novinarsko pitanje da li su okupljeni tu došli o državnom trošku, Vučić je rekao da su tu došli o svom trošku, po hladnom vremenu, i za razliku od novinara koji su tu jer za to primaju platu, oni su došli jer žele da vide nešto lepo i jer vole Srbiju. Okupljeni su pitanje novinarke TV N1 propratili zvižducima, a Vučićev odgovor aplauzom kao i potonji odgovor na pitanje da li je ovo predizborna kampanja...

Do februara tunel Savinac, do avgusta 44 km puta Ljig-Preljina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će do 1. februara biti probijeni poslednji metri velikog tunela kod Savinca, a da će do avgusta biti otvoreno 40,4 kilometara puta Ljig-Preljina.

"Do kraja godine, najkasnije marta 2017, moći ćete da idete od Dobanovačke petlje do Čačka za sat, sat i nešto", rekao je Vučić i dodao da to nisu samo kilometri puta, već je to posao za naše građevinske radnike i investitore. Vučić je u izjavi novinarima kod Ostružnice, gde su počeli radovi na drugom mostu u okviru obilaznice oko Beograda, rekao i da je u prethodnih nekoliko meseci otvoreno gotovo 300 velikih i malih mostova, te obećao da će sa takvom politikom i dalje da se nastavi.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Na koridoru 10 u decembru smo napredovali najbrže - prosečno 2,1 posto, a prošečno 1,53 posto završenih radova na mesecnom nivou. Najveći deo Koridora 10 završićemo pre kraja 2016. godine, a malo što ostane do marta 2017 će se do makedonske i bugarske granice ići sve vreme auto-putem", poručio je Vučić. Rekao je i da je za to trebalo 47 godina, da se toliko čekalo i stajalo i kukalo i čekalo kad će i kako to da zavrrši. "Pronašli su se ljudi koji će to da završe", poručio je. Dodaje i da će do Svetog save biti gotova prva faza Prokopa, a da će u drugoj biti završen pristupni, gornji deo.

"Merkelova je najveći evropski lider"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je sačuvala Evropu, održala u njoj mir i stabilnost, ocenio je premijer Srbije Aleksandar Vučić, komentarišučhi činjenicu da joj je opala podrška. "Meni je svejedno da li je Angeli Merkel pala popularnost ili nije. U mojim očima je ona najveći evropski lider i baš me je briga šta bilo ko drugi o tome misli", rekao je on odgovarajući na pitanje novinara. Kaže i da će tako da misli i kad Merkel više ne bude na vlasti, jer zna šta je radila za Evropu. "Ona je bila ključni lider u Evropi i održala je mir i stabilnost. A oni koji to ne umeju da vide, već koji vole da im se podilazi i koji vole da neko donosi protiv-pravne mere, nemački narod će da izabere svoje rukovodstvo, to je njihovo pravo, a moje da volim i poštujem Merkel i da tako ću da nastavim", poručio je Vučić.

"Situacija sa migrantima sve ozbiljnija"

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je situacija sa migrantima sve složenija i ozbiljnija, ali da gradjani Srbije ne treba da brinu. "Sutra ili narednih dana je za očekivati da Austrija suspenduje Šengenski sporazum. Onog sekunda kada to uradi Austrija to će isto da uradi i Slovenija. Onda to komplikuje sve odnose ovde", rekao je Vučić novinarima nakon svečanosti povodom početka radova na izgradnji mosta preko Save kod Ostružnice.

On je rekao da je Srbija spremna da još više pomognemo makedonskoj policiji i da pošalje dodatne snage na makedonsko-grčku granicu ukoliko to Makedonija bude tražila. Vučić je rekao da će do kraja nedelje o migrantskoj krizi razgovarati sa šefom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i da je upoznat sa inicijativom slovečkog premijera Miroslava Cerara "Mi ćemo znati i umeti da zaštitimo naše državne i nacionalne interese, ma koliko komplikovano bilo.

Radićemo tesno u saradnji sa evropskim zemljama...Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo i mir i stabilnost iako to neće biti jednostavno jer se broj migranata jeste smanjio, ali samo zbog zime, a ne zbog rezultata odredjene politike za koju smo mislili da će dati snažnije i jače rezultate", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track