SRAMOTA: Ministri na krkanluk spiskali 46,3 miliona
Foto: Kurir

Vlast se bahati, a narod gladuje

SRAMOTA: Ministri na krkanluk spiskali 46,3 miliona

InfoBiz -
Široko Članovi Vlade Srbije u okviru reprezentacije u 2014. troškarili po hotelima i restoranima, a poklanjali kravate, magnete, priveske i čokolade

BEOGRAD - Ministri srpske vlade potrošili su u 2014. godini najmanje 46,3 miliona dinara na iće i piće po restoranima i hotelima, ali i kupujući razne poklončiće za poslovne partnere, pokazuju podaci sa sajta Javno.Baza podataka o troškovima za reprezentaciju u 12 od 18 ministarstava otkriva da su ministri nemilice trošili novac građana na kravate, ešarpe, priveske za ključeve, bankarske poklon-kartice, magnete, kao i na skulpture, čokoladice i čokanjčiće. To nije konačna cifra jer na sajtu ne postoje podaci koliko su na ove diskrecione troškove potrošili ministarstvo energetike, privrede, finansija, pravde, MUP i ministarstvo zaduženo za EU integracije. Prema dostupnim podacima, najviše para na reprezentaciju dalo je Ministarstvo odbrane - 18 miliona dinara.Kokteli u vojsciMada se najveći deo potrošenog novca u resoru odbrane odnosi na pripremanje obroka za vojsku (16,6 miliona dinara), ministar Bratislav Gašić nije štedeo ni na sopstvenoj reprezentaciji finansirajući ručkove i koktele za domaće i strane partnere. Isplatio je i 247.566 dinara za mesingane ploče s nazivima ustanova.Ministar Ivan Tasovac je pak u 2014. potrošio osam miliona dinara na reprezentaciju, a skoro sav taj novac legao je na račun turističke agencije „Miros“, kojoj je poverena organizacija seminara, obuka i konferencije. Tasovčevo ministarstvo nabavljalo je priveske i magnete, kao i poklon-obeleživače, koje je delio tokom zvanične posete Kini.Milionče za venceMinistarstvo poljoprivrede najviše para spiskalo je na poklone, čak 1,5 miliona dinara, a troškovnik ministarke Snežane Bogosavljević Bošković obuhvatio je muške kravate, ženske ešarpe, bankarske poklon-kartice, kao i umetničku metalnu galanteriju (značke, privesci, šnale za kravatu, grbovi...). Ministarstvo omladine i sporta Vanje Udovičića takođe je bilo sklono kupovanju poklona, te je 470.131 dinar potrošen na mini-skulpture, knjige, čokoladice i čokanjčiće, ali i uramljivanje dresova. Jedina stavka u reprezentaciji Ministarstva rada Aleksandra Vulina bila je nabavka venaca za obeležavanje značajnih datuma iz srpske istorije, za koje je firmi „LP Mobil“ isplaćen 1,1 milion dinara.

Tasovac ne priznaje računePOTROŠILI SMO 10 PUTA MANJEMinistarstvu kulture tvrde da su njihovi troškovi reprezentacije u 2014. iznosili 892.630 dinara, a ne osam miliona dinara, kako je objavljeno na sajtu Javno. Ne obrazlažući zašto je bio neophodan i toliki trošak, navode samo da je turistička agencija „Miros“ odabrana u otvorenom postupku javne nabavke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track