HIT: Pravili deponiju od „Kolubare“!
Foto: Kurir

Popunjavaju rupe od iskopavanja

HIT: Pravili deponiju od „Kolubare“!

InfoBiz -
Prestup Direktor proizvodnje uglja Mihailo Petrović omogućio đubretarima iz Lazarevca da odlažusmeće u neaktivni kop, iako je to protivzakonito

BEOGRAD - Mihailo Petrović, direktor proizvodnje uglja u „Kolubari“, dozvolio je početkom oktobra prošle godine odlaganje komunalnog otpada i smeća u površinske kopove ovog rudarskog basena, što je nezakonito i mimo svih propisa, saznaje Kurir. Kad se to pročulo, otpad nije odnet na neku deponiju, već je samo zatrpan na kopu „Tamnava istočno polje“.Reč je o kopu na kojem se više ne vadi ugalj, zalihe su potrošene, ali na takvim lokacijama se obično sadi žito, voće ili šuma kako bi se zemljište vratilo, manje-više, u stanje pre kopanja uglja. Drugarski dogovorMeđutim, „Kolubara“ je rešila da primeni nove metode, pa je nedelju dana početkom oktobra 2015. svakog dana smeće istovarano na kop „Tamnava istočno polje“. Sagovornik Kurira iz „Kolubare“ kaže da je direktor Mihailo Petrović krajem septembra prošle godine na drugarskoj bazi dozvolio Milisavu Krstoviću, direktoru Javnog preduzeća za komunalnu privredu „Lazarevac“, da mimo svih propisa odlaže komunalni otpad usred površinskog kopa, iako tamo ne postoji deponija.- Radnicima „Kolubare“ ispred nosa dnevno je istovarano oko 25 kamiona smeća. To je trajalo dok nisu reagovale nadležne službe EPS i „Kolubare“. Tada je Petrović naredio da se taj otpad hitno zatrpa, umesto da se odatle odnese - kaže jedan od radnika „Kolubare“.Komunalci traže dozvoluDa se sve ovo desilo, potvrđuje i zvaničan dopis Milisava Krstovića, direktora JPKP „Lazarevac“, od 7. oktobra upućen na više adresa, između ostalog i Aleksandru Antiću, ministru energetike, i Aleksandru Obradoviću, direktoru EPS, u kojem se žali što mu je od 8. oktobra zabranjeno dalje odlaganje smeća u kop, a koje je 30. septembra bilo ugovoreno sa Petrovićem. Direktor JPKP je od nadležnih tražio dozvolu za nastavak odlaganja smeća u kop jer nema druge lokacije za đubre iz Lazarevca i okoline.

EPSSMEĆE NIJE ODLAGANOU EPS kažu za Kurir da JPKP „Lazarevac“ nema, niti je imalo dozvolu za odlaganje smeća na kopu „Tamnava - Istočno polje“, ali su uprkos tome njihovi radnici to pokušali.- Obezbeđenje RB „Kolubara“ uočilo je 7. oktobra vozila JPKP na prostoru kopa i sprečilo ih u pokušaju odlaganja otpada. O tome je odmah obavešten i direktor korporativnih poslova „Kolubare“, koji je 9. oktobra naredio obezbeđenju da se vozilima JPKP koja voze komunalni otpad radi deponovanja zabrani svaki pristup kopu“, navode u EPS. Kurir je poslao pitanja pomenutim direktorima „Kolubare“ i JPKP „Lazarevac“, ali odgovore nismo dobili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja