SRBIJA NAJGORA PO ODLIVU MOZGOVA: Najbolja po inflaciji i zaštiti od HIV

Ovako idemo pred svetsku ekonomsku elitu u Davosu

SRBIJA NAJGORA PO ODLIVU MOZGOVA: Najbolja po inflaciji i zaštiti od HIV

InfoBiz -
Naša zemlja zauzela 94. mesto među 140 zemalja na listi Svetskog ekonomskog foruma za 2015, čime je realno nazadovala za jednu poziciju

BEOGRAD - Da Srbija ima šta da nauči od biznis elite okupljene na Svetskom ekonomskom formu u Davosu ukazuje i Izveštaj o globalnoj konkurentnosti (GIK) za 2015-2016. godinu tog foruma, u kojem je naša zemlja prikazana kao najnesposobnija da zadrži talente od svih 140 rangiranih država.Na začelju smo i po zaštiti malih akcionara i opterećenju privrede propisima.Surova realnostLista je objavljena krajem prošle godine, a iako se s indeksom 3,89 Srbija našla na istoj, 94. poziciji kao 2014, realno smo nazadovali za jednu poziciju jer su tada bile rangirane 144 zemlje. Analitičari Svetskog ekonomskog foruma analizirali su 114 indikatora.

Prema ovom izveštaju, naša država je zauzela poslednje mesto po sposobnosti da zadrži talente, dok je po umeću da ih privuče zauzela drugo mesto sa začelja. Ma koliko se ministar finansija Dušan Vujović hvalio konsolidacijom javnih finansija, na listi GIK Srbija je u odnosu na 2014. najviše nazadovala po državnom balansu budžeta jer je pala za 10 mesta. Za isti broj mesta nazadovao je Vujovićev resor i u kategoriji dostupnosti kredita - pad na 120. poziciju.Da se manjinski akcionari ne žale slučajno pokazuje i podatak da je naša zemlja po zaštiti njihovog interesa zauzela 138. poziciju od 140 zemalja.Lošije obrazovanjeTakođe, prema mišljenju analitičara iz Davosa, u Srbiji je opao i kvalitet obrazovanja, budući da smo na listi zglajznuli za četiri mesta i zauzeli tek 110. poziciju. Na drugoj strani, najveći napredak na listi ostvarili su Narodna banka Srbije i sektor zdravstva, budući da smo, po godišnjoj stopi inflacije, zauzeli najbolje prvo mesto, ostvarivši pomak za čak 123 pozicije, dok smo po HIV prevenciji odraslog stanovništva zadržali prvu poziciju od prošle godine.

Razgovori Vučić u davosu „IKEA“ DONOSI 300 MILIONA EVRAIzgradnja prve robne kuće švedske kompanije „Ikea“, vredne 300 miliona evra, počeće do kraja godine, najavio je premijer Aleksandar Vučić u Davosu nakon sastanka sa švedskim premijerom Stefanom Lovenom. - Ulaganja i poslovanje skandinavskih kompanija u Srbiji predstavljaju znak da smo ekonomski sigurna zemlja. To je dobar signal drugim investitorima - istakao je Vučić. Vučić je na svom Tviter nalogu napisao da se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcem i s njim razgovarao o izbegličkoj krizi i putu Srbije ka EU. Planirani su sastanci i sa predstavnicima kompanija „Mekinzi“, „Tarket“ i Goldman Saks, kao i sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track