Memorandumom intenzivirana saradnja PKS i institucija
Foto: Fonet

Deo procesa evrointegracija

Memorandumom intenzivirana saradnja PKS i institucija

InfoBiz -
V.d. direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež potpisali su danas Memorandum o saradnji u procesu evropskih integracija, čiji je cilj intenziviranje saradnja Komore sa svim institucijama koje učestvuju u pregovorima.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je prisustvovala potpisivanju Memoranduma, poručila je da su svi koji se bave evropskim integracijama razgovarali o tome na koji način može, treba i mora PKS da bude deo instituicionalnog sistema kada je reč o evropskim integracijama.

"To je apsolutno značajno i važno kako za poslovnu i privrednu zajednicu u Srbiji, tako i za nas koji se u praksi bavimo evropskim integracijama i pridruživanjem Srbije EU", poručila je ministarka, dodavši da će Srbija privredni ambijent morati da uklopi sa unutrašnjim tržištem EU.

"Cilj ovog memoranduma je da ojačamo i institucionalno i ekonomski i pravno sve one oblike saradnje koji treba da dovedu da budemo efikasni u procesu pristupanja. I ja verujem da sve što je ova vlada uradila u poslednje dve godine pokazuje da smo na dobrom putu i da treba da nastavimo u tom pravcu", istakla je Joksimović.

Podsetila je da je strateški cilj Srbije ulazak u EU, a da bi to trebalo da znači adaptaciju pravnog, ekonomskog i institucionalnog okvira sa standardima EU.

"To je važno za naše građane. Sve ono što je napredak u pravnom sistemu, odnosno što je efikasnije pravosuđe, predvidiviji poslovni i investuicioni ambijent ... sve to utiče na kvalitet života", kazala je Joksimović.

Čadež je rekao da je danas potpisani Memorandum okvirni strateški dokument, ali da saradnja između PKS i Kancelarije nije ništa novo, jer je prvi sporazum potpisan pre 11 godina.

"Pratimo 29 poglavlja intenzivno i razgovaramo sa kompanijama, obaveštavamo ih o onome šta se događa, obaveštavamo ih šta će biti uvedeno i na koji način će morati da se prilagođavaju", rekao je Čadež.

On je poručio da PKS razgovara i sa malim i srednjim preduzećima o tome kako da najbolje iskoriste ono što mogu da dobiju od evropskih fondova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track