ZBOGOM PRIVATNOSTI: Državni funkcioneri nisu plaćali kazne
Foto: >Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

Registar neplaćenih prekršaja

ZBOGOM PRIVATNOSTI: Državni funkcioneri nisu plaćali kazne

InfoBiz -
Ministarstvo pravde pomoglo da se otkrije da su ministar odbrane i director EMS dugovali državi za prestupe. Bratislav Gašić juče ekspresno uplatio 5.000 duga, dok Nikola Petrović navodi da je svojih 4.000 rešio još 17. septembra 2015, a juče je bio u registru dužnika

BEOGRAD - Najnoviji Registar neplaćenih novčanih kazni Ministarstva pravde omogućio je juče uvid i u neplaćene kazne najviših državni funkcionera, a preko njihovih matičnih brojeva koji su lako dostupni na sajtu Agencije za privredne registre.Tako se ispostavilo da su, prema registru, državi dugovali Nikola Petrović, direktor „Elektromreže Srbije“ (EMS) i kum premijera Aleksandra Vučića, ali i Bratislav Gašić, nesmenjeni ministar odbrane. Kod Petrovića je dug 4.000 dinara, dok je Gašić na ime saobraćajnog prekršaja dugovao 5.000 dinara.

Ukradena baza JMBGU kabinetu ministra odbrane rekli su juče za Kurir da je Gašić platio kaznu kad je video da je u registru:- Reč je o saobraćajnom prekršaju koji je verovatno star više od dve godine.

Petrović platio kaznu 17. septembra

EMS je kasno sinoć saopštio da je njihov čelnik kaznu u ime EMS, kao odgovorno lice, platio 17. septembra 2015, a priložena je i kopija uplatnice i rešenja Prekršajnog suda, kojim se nakon Petrovićeve uplate stavlja van snage rešenje o kažnjavanju.- S obzirom na to da je rešenje suda doneto još 21. 9. 2015, time su podaci na portalu registra na dan 28. 1. 2016. o neplaćenoj kazni po istom rešenju netačni i neažurni - navode u EMS.

Rodoljub Šabić, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, upozorio je da je u Srbiji već bilo zloupotreba jedinstvenog matičnog broja i da, iako za ovaj registar postoji formalni osnov u Zakonu o prekršajima, moguće je vrlo rizično zadiranje u privatnost:- U zemlji u kojoj je ukradena kompletna baza JMBG nekako je suludo govoriti o registru koji je „zaštićen“ istim tim JMBG. Ne sme se traćiti novac na uspostavljanje bilo kakvih registara koji su ko bajagi zaštićeni, a zapravo svi znaju da je prodor u privatnost moguć do tragikomičnog nivoa.Najnoviji registar poseduje podatke o svim neplaćenim novčanim kaznama, troškovima postupaka i drugih novčanih iznosa koji su izrečeni pravosnažnom i izvršnom odlukom prekršajnog suda. Ti podaci dosad nisu bili dostupni javnosti, ali je to promenjeno nakon umrežavanja svih prekršajnih sudova i povezivanja sa Upravom za trezor, Upravom saobraćajne policije i Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja.Bez dokumenataSvako ko ima neplaćene kazne za prekršaje neće moći da dobije ili obnovi neka dokumenta, kao što su, na primer, vozačka ili saobraćajna dozvola. Da li ste u registru možete da proverite na internet adresi rnk.sipres.sud.rs.Ako kažnjeni delimično ili potpuno plati dugovani iznos ili se izrečena novčana kazna potpuno ili delimično zameni izvršenom kaznom zatvora ili radom u javnom interesu, nadležni sud je u skladu sa Zakonom o prekršajima obavezan da odmah obriše podatke, odnosno upiše odgovarajuću promenu u registar.

Objašnjenje sudijeAKO NE PLATE, IDU U ZATVORKamenko Kozarski, predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu, kaže za Kurir da šifra koja je navedena u slučajevima Gašića i Petrovića znači da je reč o prekršajima zbog kojih je kaznu izrekla obična ili komunalna policija, kao i opštinska inspekcija. Kažnjeni je imao rok od osam dana da plati 50 odsto kazne ili da podnese zahtev da se ide na sud:- U oba slučaja znači da kažnjeni nije reagovao pa je to poslato prekršajnom sudu, koji je doneo rešenje da plate određeni iznos. Ako ne plate, ide kazna zatvora. Jedan dan u zatvoru je hiljadu dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track