Udovički: Prestaćemo da se lažemo i zamuljavamo
Foto: Fonet

Zakon o platama u skupštini do 12. februara

Udovički: Prestaćemo da se lažemo i zamuljavamo

InfoBiz -
Za tri meseca ujednačićemo sve osnovice, a kad je reč o regresu i toplom obroku, oni će se iskazivati posebno, poručila ministarka

BEOGRAD - Članovi Socijalno-ekonomskog saveta postigli su juče dogovor o spornim članovima u Nacrtu zakona o platama, i to na sastanku kojem je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, a kako je najavljeno, očekuje se da će predlog zakona do kraja naredne nedelje biti pred poslanicima.

- Dogovorili smo se o načinu kako ćemo u narednom periodu, a najviše u narednoj godini, da uredimo odnos zarada u javnom sektoru, koji pokriva oko 500.000 zaposlenih u državnoj upravi, javnim službama i drugim organima, ali bez javnih preduzeća - rekla je Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Ovaj zakon će, kako je kazala, „prestati da demistifikuje zaradu“.

- Uticaće na to da ćemo prestati da se lažemo, zamuljavamo i u narednim mesecima, tačnije za tri meseca ćemo ujednačiti sve osnovice, a to znači da će morati svi koeficijenti da se preračunaju - objasnila je Udovički i dodala da će se uraditi i katalog zvanja. Na sednici su, osim članova kolegijuma Saveta, učestvovali i ministri Kori Udovički, Aleksandar Vulin, Dušan Vujović, Željko Sertić, Zlatibor Lončar, Srđan Verbić, Ivan Tasovac i Nikola Selaković. Kad je reč o regresu i toplom obroku, dogovoreno je, kazala je, da se oni iskazuju posebno, a ne u koeficijentu, s mogućnostima budžeta u budućnosti.

- Lokalne samouprave će i ubuduće morati da se dogovaraju o svojim budžetima i da uređuju osnovice za plate, i tako se otklanja neustavnost sadašnje situacije, gde su koeficijenti drugačije određeni. Pred nama je veliki posao, ali posao koji obećava jer uvodimo red - rekla je Udovički.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track