Vučić s Počivalšekom: Srbija otvorena za slovenačke investicije
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Susret s ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije

Vučić s Počivalšekom: Srbija otvorena za slovenačke investicije

InfoBiz -
BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravkom Počivalšekom i tom prilikom rekao da je Srbija otvorena za slovenačke investicije u povećanju turističkih kapaciteta, posebno u oblasti turizma.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, premijer Vučić je rekao da su politički odnosi Srbije i Slovenije primer dobre i prijateljske saradnje i da Srbija pridaje prvorazredni značaj razvoju ekonomskih odnosa sa Slovenijom, kao jednom od najznačajnijih trgovinskih partnera i investitora.

Premijer je izrazio očekivanje da bi trgovinska razmena uskoro mogla da se uveća na milijardu evra, čemu bi mogla da doprinese i intenzivnija saradnja u turizmu. Vučić je, kako se navodi, rekao da je Srbija otvorena za slovenačke investicije u povećanju turističkih kapaciteta, posebno u oblasti banjskog turizma.

Ministar Počivalšek je, takođe, istakao da postoji mnogo neiskorišćenih mogućnosti za ekonomsku saradnju Srbije i Slovenije i da je njegova zemlja spremna da nam prenese iskustva iz oblasti turizma, jer u toj oblasti ostvaruje prihod od dve milijarde evra, odnosno oko 13 odsto bruto domaćeg proizvoda. Slovenački ministar istakao je da su srpske kompanije kao investitori u Sloveniji ostavile dobar utisak i da su dobrodošle da pojačaju svoj investicioni potencijal.

Počivalšek je preneo premijeru Vučiću zahvalnost predsednika Vlade Slovenije Mire Cerara za saradnju u rešavanju migrantske krize. Predsednik Vlade Srbije izrazio je spremnost za nastavak saradnje u rešavanju tog zajedničkog evropskog problema.Ljajić i Počivalššek: Zajednički napori ka trećim tržžišštima

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar za privredni razvoj i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek razgovarali su danas na Sajmu turizma o turističkom razvoju i unapređenju turističke ponude obe zemlje u cilju zajedničkih napora ka trećim tržistima. Ljajić je novinarima nakon sastanka rekao da bi 21. marta u Beograd trebalo da dođe prvih 700 turista iz Irana.

''Zainteresovani smo da zajedno nastupamo i na trižištu Kine, ali i i arapskih zemalja'', rekao je Ljajić dodajući da što se više udruže zajednički potencijali i kapaciteti veća je mogućnos da se privuče i veći broj turista. Ljajić smatra da su i Srbija i Slovenija u uzlaznoj putanji kada je u pitanju turistički razvoj i turističke ponude. On je rekao da Slovenija beleži rast banjskog i velnes turizma ocenjujući da ta zemlja za Srbiju može da bude dobar model u toj oblasti. Ministar je istakao i da je važno da se omogući ulaganje i razvoj banja u Srbiji.

''Banjski turizam je nešto na čemu moramo da baziramo budući turistički razvoj'', rekao je Ljajić dodajući da mora da postoje jasna vizija, veća ulaganja, ali i veće strane investicije. Počivalšek je naveo da su za goste iz Srbije u Sloveniji najinteresantnije banje, a zatim glavni grad - Ljubljana, dok su slovenačkim turistima najinteresantniji Beograd i Novi Sad.

On je rekao da je za prvih 11 mesece prošle godine u Sloveniji bilo 80.000 srpskih turista koji su ostvarili više od 200.000 noćenja. Prema njegovim rečima, postoje veliki potencijali da se sve više unapređuje i razvija turistička ponuda. Sastanku dva ministara na štandu Turističke organizacije Srbije, pored predstavnika ministarstava prisustvovali su i predstavnici TOS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track