SERTIĆ: Sigurno nećemo ugasiti RTB Bor
Foto: Fonet

Vlada Srbije u portazi za rešenjem

SERTIĆ: Sigurno nećemo ugasiti RTB Bor

InfoBiz -
Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor sigurno neće biti ugašen, izjavio je ministar privrede Srbije Željko Sertić.

"RTB Bor je uz rudnik Resavica jedan od naša dva najveća problema. Činjenica je da radi sa gubitkom zbog loših cena na svetskom tržištu. Cena bakra je od 9.500 dolara po toni pala na 4.150 dolara.Tražimo rešenje kako bi RTB Bor poslovao uspešnije i bez gubitaka", rekao je Sertić.

On je istakao da je Vlada svesna da značajni deo istočne Srbije zavisi od poslovanja te kompanije i da je mora sačuvati i zaštiti.

"Trenutno tim konsultanske kuće Mekinzi dijagnostikuje stanje u RTB Bor i taj proces će tajati još nekoliko nedelja, posle ćemo realnije i preciznije sagledati stanje i doneti odgovarajuće odluke", rekao je Sertić.

RTB Bor je jedna od 17 strateških kompanija čiji statust treba da bude rešen do 31. maja ove godine, kada im ističe zaštita od poverioca i država ih više neće finansijski pomagati.

Dugovi RTB su oko pola milijarde evra, od čega je 150 miliiona evra kredit za koji garantuje država. Ove godine na naplatu dospeva prva rata kredita od 23 miliona evra, a dug kompanije prema Naftnoj industriji Srbije (NIS) je 50 miliona evra.

(Beta/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track