RASULO: Sertić ispalio misiju MMF zbog Vučića!
Foto: Beta

Različiti prioriteti članova Vlade i NBS

RASULO: Sertić ispalio misiju MMF zbog Vučića!

InfoBiz -
Ministar otkazao sastanak kreditorima 10 minuta pre početka kako bi otišao da s premijerom deli podsticaje investitorima

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić otkazao je učešće na sastanku s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) 10 minuta pre početka iako je resor koji vodi - javna preduzeća i preduzeća u restrukturiranju - jedan od glavnih stavki od kojih zavisi uspešnost aranžmana sa MMF.Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je Sertić javio da ima obaveze zbog kojih ne može da dođe i da je na sastanak poslao pomoćnika Milana Trivunca.

- Kad bi budućnost jedne zemlje zavisila od jednog ministra, kakva bi to država bila. Ja sam srčani bolesnik, šta da se sutra ne probudim - niko od mojih kolega neće biti uskraćen za izveštaj i informaciju. Svaki vođa tima deli informacije sa svojim saradnicima - rekla je guvernerka. Sertić je, umesto da bude na sastanku sa MMF, s premijerom Aleksandrom Vučićem bio u Novom Sadu, gde je s direktorom kompanije „Delfi“ Vinsentom Fagardom potpisao ugovor o podsticajnim sredstvima za novi proizvodni pogon u tom gradu.Istovremeno je u NBS održan sastanak predstavnika Srbije i misije MMF, u kojem je, uz guvernerku Tabaković, učestvovao i ministar finansija Dušan Vujović. Predstavnici MMF boraviće u Srbiji do 26. februara, a tokom posete razmatraće tekuća makroekonomska kretanja u zemlji i realizacija obaveza predviđenih programom za kraj 2015.Guvernerka je na predstavljanju izveštaja o inflaciji rekla da bi rezultati ove revizije mogli, zbog izbora, da budu spojeni sa petom revizijom, ali se s reformama u Srbiji. Govoreći o deviznom kursu, Tabakovićeva je navela da je slabljenje dinara u januaru bilo posledica iznošenja profita banaka iz Srbije, kao i kupovina deviza za plaćanje energenata. U NBS kažu da zasad nije poznato koliki je bio odliv kapitala u januaru, ali je on u 2015. iznosio 280 miliona evra .

Krediti nikad jeftinijiKAMATE PALE ZA 10 ODSTOKomercijalne banke u Srbiji smanjile su za dve i po godine kamate na dinarske kredite građanima za 10,1 odsto, navela je guvernerka Jorgovanka Tabaković, navodeći da prosečna kamata na kredite u domaćoj valuti sada iznosi 8,8 odsto. Tabakovićeva je navela i da su prosečne kamate na kredite u evrima snižene, ali nešto manje, i to za 2,8 odsto, tako da su one sada na prosečnom nivou od 4,4 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track