ARAPI VRATILI RUDNIK U ŽIVOT: Lece platio deo rudne rente posle 8 godina
Foto: Shutterstock

Pošteno

ARAPI VRATILI RUDNIK U ŽIVOT: Lece platio deo rudne rente posle 8 godina

InfoBiz -
Rudnik olova, cinka i zlata „Lece“ kod Medveđe uplatio je na ime rudne rente 27 miliona dinara, što je prva uplata tog rudnika za naknadu za korišćenje mineralne sirovine od 2009. godine. Novac je obezbedila kompanija „Lajfstoun kapital“ (Lifestone Capital LC) sa sedištem u Dubaiju, koja od aprila prošle godine upravlja ovim rudnikom.

Vlasnik LC je britanski broker Mark Brajant, a kompanija je, kako je saopštila, nakon prošlogodišnjeg preuzimanja rudnika od stečajnog upravnika, u njega uložila više od šest miliona evra.- Posao je dodeljen kompaniji LC jer je bila jedina koja je ponudila da isplati sedam zaostalih plata za svih 400 radnika u ukupnom iznosu od 1,3 miliona evra, što je i učinjeno, pa je Medveđa zbog toga u junu bila registrovana u Zavodu za statistiku kao opština sa najvišom prosečnom platom u Srbiji od oko 64.000 dinara - navode u kompaniji.

Prema njihovim navodima, rudnik je preuzet u „katastrofalnom stanju“, jame su bile potopljene, mehanizacija neupotrebljiva, ljudstvo iznureno i bez adekvatne opreme, a ekološki problemi zahtevali su hitnu reakciju. Ukupan dug za rudnu rentu, koji snosi kompanija „Farmakom“ u stečaju, tajkuna Miroslava Bogićevića, iznosi 422 miliona dinara.Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić rekao je agenciji Beta da je sudbina te opštine „direktno vezana za sudbinu“ rudnika Lece i da se u kraju „odmah osetilo“ kada je firma koja upravlja rudnikom uplatila radnicima sve zaostale plate. On je potvrdio da je kompanija LC, odnosno rudnik, uplatila rudnu rentu opštini Medveđa.- Sudbina opštine Medveđa direktno je vezana za sudbinu rudnika. Pošto tu radi 400 radnika, bilo bi katastrofalno kada rudnik ne bi radio - rekao je Arsić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track