SERTIĆ: Izbori idu za sebe, a mi nastavljamo reforme
Foto: Fonet

Ekonomski napredak na prvom mestu

SERTIĆ: Izbori idu za sebe, a mi nastavljamo reforme

InfoBiz -
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da su izbori jedan deo političkog života, kao i da bi vlada bila neozbiljna kada bi sve ekonomske reforme pokrenute u 2015. godini zaustavila zbog bilo kakve politčke odluke.

''Izbori su jedan deo političkog života u našoj zemlji, ali život mora da ide paralelno sa tim. Izbori idu za sebe, a mi nastavljamo sve one programe i procese koje smo započeli'', rekao je Sertić.

On je istakao da ne ne postoji više pitanje 17 preduzeća, jer je sedam preduzeća iz tog paketa rešeno pred Novu godinu i ona su skinuta sa zaštite tako što su određena preduzeća otišla u stečaj, a druga su bila namenski samo zbog privatizacije.

Kako je istakao, ostalo je 10 preduzeća koja su zakonom zaštićena do kraja maja. Prema njegovim rečima, 30. i 31. maj su ''dedlajn'' u kome posle tog preduzeća više nemaju zaštitu.

''Svako od tih preduzeća će biti izloženo tržištu, odnosno, svi oni poverioci koji imaju određena potraživanja od tih preduzeća moći će sudskim putem ili na drugi način da dođu do naplate'', rekao je Sertić.

Kao dva najveća problema navodi Rudnike Resavica i Rudasko topioničarski basen u Boru gde radi negde između 9.000 i 10.000 radnika.

Prema njegovim rečima, oba preduzeća imaju socijalni i politički aspekt. Ističući da bi najjednostavnije ekonomsko rešenje bilo ugasiti obe firme, on je podsetio da nije prvi put da se u istoriji ekonomije dešava da ima padova u nekim cenama pogotova kao što su gvožđe i bakar.

''Uveli smo dve profesionalne konsultantske kuće na međunarodnom nivou koje nam rade preciznu i dubinsku analizu poslovanja'', rekao je Sertić.

On je istakao i da klasični rokovi neće biti produžavani, ali će se napraviti model u kome će biti napravljen paket izlaska iz krize. Kako je istakao, u tom paketu će biti garantovano da država neće davati više pomoć, jer se svakim davanjem u toj oblasti direktno narušava naša makro ekonomska stabilnost.

Govoreći o Poljoprivrednom kombinatu Beograd, Sertić je istakao da su imali dogovor da pred Novu godinu objave privatizaciju PKB, našeg najvećeg poljoprivrednog proizvođača.

"Nama se na prvi poziv koji smo objavili niko nije javio'', rekao je Sertić dodajući da je postavljena cena iznosila više od 150 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track