NAJSKUPLJE PLAĆAMO GORIVO: Makedonci za iste pare pređu 354 km više od nas
Foto: Shutterstock

Koja smo mi rupa

NAJSKUPLJE PLAĆAMO GORIVO: Makedonci za iste pare pređu 354 km više od nas

InfoBiz -
Evrodizel u Srbiji košta 44 dinara više u odnosu na komšije iz Bitolja, dok više cene od nas na Balkanu ima samo Albanija

BEOGRAD - Sa 5.000 dinara vozači dizelaša u Makedoniji mogu da pređu 354 kilometara više nego kolege u Srbiji! A,da bi građani Srbije mogli da pređu istu kilometražu kao stanovnici Makedonije, moraju da izdvoje još 2.655 dinara.Uzrok ovakvog stanja je činjenica da je evrodizel u Srbiji, prema podacima Udruženja naftnih kompanije Srbije, 44 dinara skuplji nego u Makedoniji, pre svega zbog poreskih nameta - akcize, PDV i naknade za obavezne rezerve. Makedonska država uzima 46 odsto od maloprodajne cene evrodizela, a srpska 60. To znači da kada u Srbiji za 125 dinara kupite litar evrodizela na pumpi, država dobije 77,5 dinara!Na pumpu preko graneZbog velikih nameta kod nas, naša zemlja je po ceni ovog naftnog derivata druga u regionu, pa nije ni čudo što i drugi vozači, osim makedonskih, mogu da pređu mnogo više kilometara za 5.000 dinara. Tako u Bosni i Hercegovini mogu preći 314 kilometara više, u Crnoj Gori 143, pa i u Hrvatskoj, koja je članica EU, u plusu su 34 kilometara.

Ovakvi podaci nisu iznenađenje za Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS), u kom kažu da potrošači iz pograničnih delova Srbije, pre svega, dizel i dalje masovno kupuju u susednim zemljama, najviše u Makedoniji i BiH.Crno tržišteTomislav Mićović, generalni sekretar UNKS, ističe da su ovo posledice državnih zahvatanja u ceni evrodizela, ali da nisu jedine. Od potrošnje goriva u zapadnoj i južnoj Srbiji budžet Srbije ostvaruje daleko manji prihod, a privredne aktivnosti naftnog sektora zamiru jer kompanije i ostali vlasnici benzinskih stanica u ovim delovima zemlje već mesecima jedva održavaju svoje objekte u radu zbog stalnog pada prometa.- Takođe, ponovo je pokrenuto crno tržište, i to u mestima koja su udaljena i po sto kilometara od granice, što bi svakako trebalo zaustaviti pre perioda intenzivne potrošnje dizela tokom prolećnih poljoprivrednih radova. Razlika u ceni je jednostavno prevelika i to je snažan motiv i za kupce i za švercere - navodi on.

Forbs o naftiBIĆE ZA DŽABENafta će za deset do15 godina izgubiti bitku s alternativnim izvorima energije, a za 40 bi mogla biti besplatna, smatra analitičar Forbsa Džon Moldin. On ističe da je 60 dolara najviša cena koju nafta u narednim godinama može da dosegne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track