VUČIĆ S NEMAČKIM KRALJEM MESA Tenis: Volim srpske ćevape, došao sam da ulažem a ne da izvlačim pare!
Foto: Tanjug Srđan Ilić

Susret u Vladi Srbije

VUČIĆ S NEMAČKIM KRALJEM MESA Tenis: Volim srpske ćevape, došao sam da ulažem a ne da izvlačim pare!

InfoBiz -
BEOGRAD - Vlasnik nemačke mesne industrije "Tenis" Klemens Tenis potvrdio je danas u Beogradu da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem dogovorio je naredne korake za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz naše zemlje.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da se ugovor sa kompanijom Tenis priprema za jun, budući da Srbija treba da uradi još mnogo toga, posebno po pitanju obrazovanja i pronalaženja poljoprivrednika od kojih bi mogle da budu uzimane svinje.

Tenis je na konferenciji za štampu posle razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, najavio ukupan obim investicija u Srbiju u visini od 300 miliona evra, koja će biti realizovana u predstojećih pet godina. Istovremeno je poručio da "Tenis" ne namerava da izvlači novac iz zemlje u koju dolazi, već će prihode od posla u Srbiji koristiti za dalje investicije u tu zemlju, odnosno u svinjogojstvo u Srbiji.

Upitan za plan proizvodnje srpsko-nemačkog ćevapa Tenis je najavio da će njegova kompanija proizvoditi "kulturloški srpske ćevape", ako to kupci budu želeli i tražili. "Ja uživam u srpskim ćevapima. Sinoć smo bili na večeri, a nakon što smo jeli junetinu i jagnjetinu, tražio sam ćevape. Znamo kako se to radi, a ako ne znamo pitaćemo srpske proizvođače. Mi volimo da učimo", zaključio je Tenis.

Tenis je objasnio da tim njegove kompanije već radi na projektovanju 10 farmi u Srbiji, i istakao da njegov dolazak ne znači gušenje domaće prozivodnje, već je, naprotiv, ideja da usposli one koji već prozivode na našem tržištu. Reč je, rekao je Vučić, o izgradnji savremenog "vertikalnog preduzeća", koje će obuhvatiti proizvodnju žitarica za ishranu, proizvodnju i klanicu tovnih svinja.

"Tenis je najveći u Evropi. Njegova namera je da za nekoliko godina u Srbiji proizvede na svojim farmama, a veći deo otkupi od naših seljaka, ukupno četiri miliona svinja", rekao je Vučić. On je dodao da u Srbiji danas u klanicu ide 2,8 miliona svinja, a da je 2010/2011. godine u Srbiji stočni fond spušten na nivo iz 1910. "Planirana proizvodnja od četiri miliona je ogromno povećanje za Srbiju i mnogo znači za poljoprivredu naše zemlje", rekao je Vučić.

"Dobili smo konačnu vest od Tenisa da želi da ulaže i želi da radi u našoj zemlji i dugo godina ovde da ostane, da želi da pravi profit za svoju kompaniju, što će značiti i oporavak posrnule srpske poljoprivrede", rekao je Vučić. Vlada Srbija i nemačka kompanija "Tenis", koja je najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su u aprilu prošle godine Memorandum o razumevanju. Memorandum su tada potpisali ministar privrede Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije Tenis Danijel Notbrok, a Vučić je tada rekao da je namera te kompanije da proizvodi tri miliona tovnih svinja. Nemački Tenis je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda i koja ima obrt veći od pet milijardi evra po godini.

Premijer se sastao i sa Ulrihom Šumaherom

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa direktorom kompanije za proizvodnju najmodernijih sistema rasvete „Cumtobel“ Ulrihom Šumaherom, sa kojim je razgovarao o nastavku uspešno započete saradnje i potencijalima za dalje investiranje u Srbiju. Posle prvog sastanka sa Šumaherom u novembru prošle godine, ova kompanija je donirala najmoderniju uličnu rasvetu za po dve ulice u Beogradu i Nišu i odlučila da svoj projektni centar za centralnu i istočnu Evropu premesti iz Poljske u Srbiju.

Premijer Vučić istakao je da je cilj srpske vlade unapređenje ekonomskih odnosa sa Nemačkom i izrazio uverenje da će strukturne reforme doprineti dolasku novih nemačkih investicija. „Veliki broj novih potencijalnih investitora iz Nemačke pokazao je zainteresovanost za ulaganje u našoj zemlji. Mi činimo sve kako bi stvorili povoljan investicioni ambijent za privlačenje stranih investicija. Srbija je zahvaljujući našim ekonomskim reformama, ali i kompanijama kao Simens, Tenis, Cumtobel i mnogim drugim, na dobrom putu ka ekonomskom oporavku“, zaključio je premijer Vučić.

Šumaher je rekao da je njegova kompanija odlučila da projektno-istraživački biro prebaci u Beogradu zbog, kako je rekao, povoljnog geografskog položaja, pogodnog poreskog sistema, kao i visokoobrazovanog i stručnog kadra, sposobnog da postane deo velikih kompanija. Biro će, kazao je, u prvoj fazi servisirati kompanije na prostoru Centralne i Istočne Evrope, a u planu imamo i širenje servisa na celu Evropu“, istakao je Šumaher. Konkurs za posao u ovoj kompaniji otvoren je od 1. februara i 15 mladih ljudi iz Srbije, koji su završili Elektrotehnički ili Arhitektonski fakultet, imaće priliku da postanu deo tima "Cumtobel grupe". U drugoj fazi razvoja kompanija planira da u Srbiji zaposli još 50 diplomaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track