VLAST SE SPRDA SA SIROTINJOM Sertić: Radnici, svi ste vi leševi
Foto: AP, Aleksandar Jovanović

Sramota

VLAST SE SPRDA SA SIROTINJOM Sertić: Radnici, svi ste vi leševi

InfoBiz -
Uvredljivom izjavom ministar privrede razljutio rudare Resavice, RTB Bor i ostale zaposlene u 10 preduzeća kojima posle maja preti stečaj

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić uvredio je 17.500 zaposlenih u 10 državnih preduzeća kojima od kraja maja preti stečaj nazvavši te firme „leševima prošlosti“.Tom kvalifikacijom Sertić je počastio rudare Resavice, RTB Bor, zaposlene u „Galenici“, „Ikarbusu“ i drugim firmama čiju sudbinu rešava upravo ministarstvo koje vodi.Konačan ishod- Preduzeća koja su pred stečajem su leševi prošlosti i morali smo da ih gurnemo u stečaj - rekao je Sertić za RTS. On je dodao da će se u junu znati konačan ishod - koliko će njih naći kupca, a koliko otići u stečaj.- U preostalih 10 preduzeća koja su imala zaštitu od poverioca za Resavicu i RTB Bor postoji operativni problem - naveo je ministar i najavio da će do maja biti objavljen konkurs za „Galeniku“, FAP i „Ikarbus“ i da od zainteresovanih kompanija zavisi hoće li biti prodate ili ne. Predstavnici sindikata pomenutih preduzeća kažu da su radnici uvređeni ovom nekorektnom izjavom ministra Sertića.Ružno i nekorektno- Ni o jednoj firmi ni o radnicima ne treba govoriti da su groblja prošlosti, a RTB Bor je za 109 godina postojanja mnogo dao ovoj državi. To su ljudi koji rade u teškim uslovima, 700 metara ispod zemlje, ili u topionici, gde je temperatura 80 stepeni, i nazivati ih leševima je ružno. To vređa sve žitelje Timočke Krajine, jer iz svih gradova deo stanovništva radi u RTB Bor. To su radnici koji su mnogo dali državi, a ministar Sertić nijednom nije našao za shodno da razgovara s nama - kaže Dragan Aleksić, predsednik Samostalnog sindikata u RTB Bor. I Vukoslav Ivanović, predsednik sindikata Nezavisnost u rudniku Resavica, ističe da to nije u redu i da ministar tako nije govorio prošle nedelje, kad su bili na pregovorima.- Rekao je da smo u dubiozi, da radnici nisu krivi i da će nam država pomoći. Na bilo koga da je mislio, nije u redu - kaže Ivanović.Predsednik sindikata Nezavisnost u „Galenici“ Zoran Pantelić ističe da u toj izjavi ne prepoznaje „Galeniku“ ni njene radnike.- „Galenika“ ni u kom slučaju nije leš prošlosti i ima perspektivu. Ima pozitivne programe i može da pravi veliki profit za budućeg vlasnika, samo da država nađe adekvatno rešenje - kaže Pantelić. Sertić juče nije odgovarao na naše pozive i SMS.

Nema plateFAP U ŠTRAJKUOko 400 od 650 zaposlenih u Fabrici automobila Priboj otpočelo je juče štrajk, koji će, kako je rekao predsednik štrajkačkog odbora Miroslav Mršević, trajati sve do ispunjenja zahteva za isplatu sedam zaostalih zarada.- Predstavnici zaposlenih u FAP pozvani su da dođu sutra na sastanak u Ministarstvu privrede, ali pozivu će se odazvati samo sindikalci koji nemaju podršku radnika i koji tvrde da većina zaposlenih u fabrici nije u štrajku - kazao je Mršević i dodao da štrajk nema političku svrhu, već da je to jedini način da se vlastima ukaže da je ugrožena egzistencija zaposlenih jer su im od oktobra prošle godine, kad je kasnila isplata devet zarada, isplaćene samo dve plate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track