KAKO SE REŠITI TV PRETPLATE: Izuzeci samci ili hranitelji višečlane porodice
Foto: Profimedia

Nova pravila plaćanja

KAKO SE REŠITI TV PRETPLATE: Izuzeci samci ili hranitelji višečlane porodice

InfoBiz -
Nameta za javne servise mogu da se oslobode samo hranitelji porodice i samci - pod uslovom da su slepi, gluvi ili da koriste socijalnu pomoć

BEOGRAD - Vlasnici više brojila, na primer u stanu, vikendici i garaži, ali i slepi, gluvi ili invalidi moraće da plaćaju pretplatu za javni servis u svakom od objekata - po 150 dinara, osim ako nisu samci ili hranitelji višečlane porodice.Tako je propisano u Zakonu o javnim medijskim servisima, koji je od 1. januara ove godine ponovo uveo plaćanje obavezne pretplate za Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine.Tako je sada preduslov za sve koji žele da budu oslobođeni TV takse, pa i za slepe, gluve, invalide, korisnike socijalne pomoći, penzionere s minimalnom penzijom i one sa više brojila, da su samci ili hranitelji višečlane porodice.Ovaj uslov dosad nije postojao, pa je sada sužena mogućnost da neko bude oslobođen pretplate.Kuriru se ovih dana javljaju građani jer nisu oslobođeni TV takse na januarskim računima za struju. Mnogi su se nadali da će biti oslobođeni zbog toga što se na njihovo ime vodi više brojila, ali to se neće desiti.

Pljačka naroda

Milan Janković iz Beograda kaže za Kurir da se na njegovo ime vode četiri brojila - u stanu u Požarevcu, u vikendici, garaži i radionici.- Mislio sam da će me osloboditi jer imam dokaze da se sve ove nekretnine vode na moje ime i da ih niko drugi ne koristi. Poslao sam zahtev RTS, ali telefonom sam od njih saznao da moram da plaćam za sva četiri brojila. Toga nema nigde! Ne znam kome da se žalim, ovo je pljačka! - u čudu je Milan.Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Beograda kaže za Kurir da se uslovima za oslobađanje pretplate umanjuju prava ugroženih potrošača, kao što su najsiromašniji i invalidi.Gnev potrošača- Suština je da nemamo primenjen zakon o zaštiti potrošača u delu ugroženi potrošač. Samo kod potrošnje struje i gasa zagarantovana su neka prava ugroženim potrošačima - ističe on.Ministarstvo kulture, koje je pripremilo Zakon o javnim medijskim servisima, i RTS nisu imali komentar na pitanja Kurira.

Časna pionirskaDRŽAVA VERUJE NA REČ SAMCIMAZanimljivo je da građani koji žele da budu oslobođeni pretplate ne moraju da dostave dokaze da su samci ili hranitelji višečlane porodice. Država im veruje na reč, a kako će to proveravati, nije poznato. Zoran Nikolić, potpredsednik NOPS, smatra da ovakva formulacija ostavlja prostor za varanje:- Ne znam da li je to razlog, ali RTS je sada zatrpan zahtevima za oslobađanje, pa rešenja o oslobađanju ne mogu da dobiju ni oni koji stvarno ispunjavaju uslove, a zahtev su podneli još u januaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track