HARAČ JAVNIH SERVISA: Naplaćuju TV taksu na garaže i hidrofore
Foto: Thinkstock

Prave se prave blesavi

HARAČ JAVNIH SERVISA: Naplaćuju TV taksu na garaže i hidrofore

InfoBiz -
Zakon propisao da se pretplata plaća samo za stambene jedinice, ali račun stigao i onima koji imaju garaže i pumpe za vodu - sa odvojenim brojilima

BEOGRAD - Pretplata za Javni servis ne bi trebalo da se plaća na garaže ili pumpe za vodu, ali to nije sprečilo „Elektroprivredu Srbije“ i javne servise da njihovim vlasnicima pošalju račun da plate po 150 dinara.U Zakonu o javnim medijskim servisima piše da pretplatu plaća svako ko ima brojilo u stambenoj jedinici, što, po zdravoj logici, znači da u ovo ne spadaju garaže ili hidrofori, odnosno pumpe za vodu. Vlasnici garaža i pumpi za vodu vrlo često imaju posebne strujomere, pa su javni servisi Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV) rešili da i njih oglobe.Protest ojađenihU praksi to znači da, ako neko živi u stanu, a ima i garažu ili pumpu za vodu i na svim tim mestima ima i brojilo, mora da plati pretplatu 150 dinara po svakom brojilu iako u garaži ili kod vode za pumpu - nema televizor.Ojađeni građani javljaju se ovih dana redakciji Kurira, a jedan od njih je i Miroslav Vukov iz Zrenjanina.- U zakonu piše da se pretplata plaća po brojilu u stambenoj jedinici, što znači da se ne plaća tamo gde se ne živi i ne radi. Niko od nas ne može da traži oslobađanje od TV takse jer po zakonu nije ni propisano da plaćamo pretplatu! A i kome da se žalim, to uvek završi u fioci. Pljačka - ističe Vukov i dodaje da država i ide na to da je ljudi neće tužiti jer nemaju para za advokate.Novica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da je obaveza plaćanja pretplate za javne servise i za nekretnine u kojima se ne živi prosto neverovatna. On ističe da je nezadovoljstvo građana veliko.Bacanje prašine u oči- Apsolutno nema blage veze stambena jedinica i garaža ili hidrofor! Mislili su da nam zamagle oči tako što će taksu smanjiti sa 500 na 150 dinara. Nije šija nego vrat! - smatra on i dodaje da bi svi koji dobiju pretplatu za objekat u kojem ne žive trebalo da se žale.U EPS za Kurir kažu da spisak obveznika TV takse svakog meseca dobijaju od RTS i RTV.- Molimo vas da se za sve informacije u vezi sa oslobađanjem od plaćanja takse obratite javnim servisima - dodaju u EPS.U RTS nisu imali odgovor na pitanja Kurira.

RTSVRAĆAMO PARERTS je sinoć saopštio da će novac biti vraćen građanima koji su platili taksu za RTS i RTV od 150 dinara a imaju pravo da je ne plaćaju.- Imamo ugovor sa „EPS snabdevanjem“ da, ako dođe do nekih spornih slučajeva, imamo pravo retroaktivnog refundiranja. Sve ono što su platili biće im vraćeno kroz iznos za električnu energiju na sledećim računima - kazao je direktor Poslovnog inženjeringa RTS Žarko Palija. Zahtev za oslobađanje od takse je na sajtu RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track