ZANATLIJE, PAŽNJA: 5.000 umesto 250.000 za ozakonjenje zanatskih radnji
Foto: Dragana Udovičić

Nove odredbe startuju već narednih dana

ZANATLIJE, PAŽNJA: 5.000 umesto 250.000 za ozakonjenje zanatskih radnji

InfoBiz -
BEOGRAD - Zanatlije i preduzetnici koji žive od svojih usluga plaćaće taksu od 5.000 dinara za ozakonjenje radnji do 100 kvadrata, umesto dosadašnjih 250.000 dinara.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je tokom analize primene Zakona o ozakonjenju to ministarstvo uvidelo da postoji problem koji pogadja posebno male privrednike.

"Zanatlije koje žele da ozakone svoje male radnje plaćali bi taksu isto kao i tajkuni ili bahati biznismeni koji su želeli ekstra zaradu na gradnji lokala bez dozvole. I onda je obućar iz Kraljeva morao da plati taksu od 250.000 dinara za ozakonjenje tri kvadrata svoje radnje", rekla je ministarka.

Ona je objasnila da to znači da će lokali zanatlija i malih privatnika biti tretirani kao proizvodni, a ne komercijalni objekti. Mihajlović je za Večernje novosti navela da je u Srbiji 2016. godina proglašena godinom preduzetništva i zato želi stvaranje ambijenta u kome će se što više ljudi odvažiti da krene u privatni posao.

"Zato pozivam sve krojače, obućare, mehaničare i ostale zanatlije da ozakone svoje nelegalne objekte, da uvedemo konačno red u ovu oblast", dodala je ona. Nove odredbe Zakona o ozakonjenju počeće sa primenom narednih dana.

(Beta/Blic/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track