NOVA SIGURNA EKONOMSKA LUKA: Kanada prva zemlja koja se odrekla zlatnih poluga!
Foto: Reuters 08/2015

Rezerve

NOVA SIGURNA EKONOMSKA LUKA: Kanada prva zemlja koja se odrekla zlatnih poluga!

InfoBiz -
OTAVA - Kanada je prva zemlja na svetu koja je potrošila sve svoje zlatne rezerve i prvi put od 1935. godine nema više ni grama najdragocenijeg metala.

Obim zlatnih rezervi u Kanadi bio je u konstantnom padu tokom poslednjih 50 godina. Sredinom šezdesetih kanadske zlatne rezerve premašivale su 1.000 tona. Do 1985. godine polovina je prodata. U 2015. godini rezerve su bile „teške“ oko tri tone, a sad su na nuli.Prema podacima Ministarstva finansija, Kanada je prodala 41.106 unci zlata kovanog novca u decembru prošle godine i još 32.860 unci zlatnika u januaru ove godine. Preostalih 21.929 unci je prodato u februaru.Iz ministarstva poručuju da je sve urađeno planski i da je ovo dugoročniji potez. Naime, država odavno planira da se oslobodi zlata kao svoje imovine.- Ovih dana zlato nema pravnu svrhu koja je neophodna u monetarnoj politici. Zašto biste držali zlato, osim ako se ne poštuje neka tradicija?“, rekao je Jan Li, profesor na jednom Univerzitetu u Otavi. Prema njegovim rečima postoji i bolja imovina nego što je zlato i ovo je, kaže, pametna odluka Vlade.Li podseća da je zlato bilo važno u „starom sistemu“, kad je do 1971. američki dolar imao „zlatnu podlogu“ (unca zlata vredela je 35 $). Kad je administracija Ričarda Niksona napustila zlatni standard, a u današnje vreme se zlato ne smatra valutom, već plemenitim metalom kao što je i svaki drugi (srebrno, platina...).

Nakupili smo 17,4 tone aurumaSRBIJA UVEĆAVA REZERVE ZLATAZa razliku od Kanade, naša zemlja zlato i dalje vidi kao jedan od ključnih „sastojaka“ deviznih rezervi. NBS je nedavno iznela podatke da je Srbija prva među bivšim jugoslovenskim republikama po količinama pomenutog metala zlata. Centralna banka je za prethodne dve godine uvećala rezerve zlatnih poluga za 2,5 tone, pa sad imamo oko 17,4 tone zlata u rezervama, što je oko 566,3 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track