NACIONALNI ODBOR ZA INVESTICIJE Joksimović: Za projekte u Srbiji 1,9 milijardi evra
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prioritet efikasna realizacija

NACIONALNI ODBOR ZA INVESTICIJE Joksimović: Za projekte u Srbiji 1,9 milijardi evra

InfoBiz -
Na trećem sastanku Nacionalnog odbora za investicije, koji je otvorila ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović zaključeno je da je u fazi pripreme 18 strateški relevantnih infrastrukturnih projekata vrednosti 1,9 milijardi evra, među kojima je i izgradnja autoputa od Niša do Prištine.

Te projekte, kako je rekla Joksimović, Vlada Srbije namerava da realizuje na takav način da osigura najpovojnije uslove finansiranja koristeći bespovratna sredstva EU, sredstava povoljnih zajmova međunarodnih fianansijskih isntitucija, sredstva ostalih razvojnih partnera, kao i sredstva iz budžeta Srbije.

"Detaljnom analizom projekata utvrdili smo sve pripremne korake koje moramo da obavimo kako bi projekti bili efikasno realizovani"“, poručila je ministarka Joksimović u uvodnom delu sastanka, koji je otovoren za medije.

Među tim projektima, pored autoputa Niš-Priština su, rekla je ministarka, i gradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Novom Sadu, modernizacija železničke pruge na Koridoru 10 na nekoliko deonica, postrojenje za preradu voda u Nišu.

"Vlada je do sada obezbedila 166,2 miliona evra za finansiranje projekata sa Jedinstvenog pregleda prioritetnih infrastrukturnih projekata. Uslovi kojima se ti projekti finansiraju su veoma povoljni“, kazala je ministarka. Projekat modernizacije pruge od Niša ka granici s Makedonijom, tačnije deonica Niš Brestovac od 23 kilometara, biće finansirana 75 odsto iz bespovratnih sredstava, a ostalo iz budžeta Srbije", precizirala je Joksimović.

Ona je dodala i da je ukupna vrednost projekata koji će Srbija predložiti EK za finansiranje u ovoj godini iznositi 281 miliona evra, od čega će 180 miliona biti bespovratna sredstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track