RAZBACIVANJE: Direktor EPS kupio bager koji ne radi za 3,8 miliona evra!
Foto: Fonet

Evo kako se troše pare

RAZBACIVANJE: Direktor EPS kupio bager koji ne radi za 3,8 miliona evra!

InfoBiz -
Slobodan Mitrović, vođa sektora za rudarstvo, kupio od nemačke firme HSR bager i odlagač za kopanje uglja, za koje prodavac ne garantuje da su ispravni i da imaju sve delove

BEOGRAD - „Elektroprivreda Srbije“ kupila je za 3,8 miliona evra bager i odlagač za kopanje uglja koji su stari 31 godinu, a ne rade od 2014, a za koje i prodavac iz Nemačke, firma „Helmstedter Revier“ (HSR), kaže da ne zna da li uopšte rade i da li su im svi delovi na broju!HSR je u ugovoru, koji je s njima potpisao Slobodan Mitrović, izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje uglja u EPS, inače na čelu sektora za rudarstvo, u čijoj je nadležnosti nabavka bagera za kopove uglja „Elektroprivrede“, naveo da ne garantuju i ne prihvataju odgovornost ako sprave nemaju sve potrebne delove, kao i da će oprema uopšte raditi u Srbiji.Nije jasno koji je interes EPS da, najblaže rečeno, kupuje „mačku u džaku“, ali ugovor o kupovini, kako Kurir saznaje iz Nadzornog odbora EPS, potpisan je 18. decembra 2015. godine.Viđeno stanjeOd 3,8 miliona evra, prema ugovoru, najmanje koštaju sam bager, odlagač i rezervni delovi, svega oko 380.000 evra, dok je demontaža 2,5 miliona evra, izgradnja pristupnih puteva i demontažnih placeva 740.000, a konsultantske usluge 200.000 evra.Međutim, skoro neverovatno zvuče odredbe ugovora u kojima se nemački HSR ograđuje od eventualne štete zbog neispravnosti opreme.„Prodaja se vrši u viđenom stanju bez bilo kakve garancije. Oba predmeta nabavke nisu u upotrebi od 2014. i firmi HSR nije poznato da li su u funkciji. HSR ne preuzima nikakvu odgovornost za funkcionalnost i kompletnost sprava, kao ni za kompletnost rezervnih delova. HSR se izričito odriče bilo kakvih garancija da će nakon demontaže, pakovanja i ponovne montaže sprave biti u funkciji“, navodi se u ugovoru.Još paraPojedini direktori EPS, kako Kurir saznaje iz istog izvora, znaju da će u bager i odlagač preduzeće morati dodatno da uloži kako bi ih osposobilo za kopanje uglja, ali nije jasno da li je ta informacija došla do onih koji su odlučivali o tom poslu. Oni procenjuju da će za revitalizaciju ovih mašina biti potrebno verovatno i dodatnih tri-četiri miliona evra.

Slobodan MitrovićPREMIJER JE SVE ODOBRIOSlobodan Mitrović, direktor za proizvodnju uglja u EPS, istakao je da je kupovina bila odobrena i iz vrha Vlade Srbije.- Predlog nabavke korišćenog bagera i odlagača predstavljen je i premijeru Srbije Aleksandru Vučić i on ga je podržao. Plan nabavke za 2015, kojim je predviđeno 480 miliona dinara za kupovinu korišćenog bagera, odobrila je Vlada Srbije - poručio je Mitrović.U EPS kažu da je nabavka bagera i odlagača ekonomski opravdana jer će ukupni troškovi biti manji od 30 odsto vrednosti nove opreme: „Revitalizacija će produžiti radni vek opreme za najmanje 30 godina, a uz dobro održavanje i znatno duže. Niko u svetu ne daje garanciju na polovnu opremu. Trend nabavke polovne opreme široko je rasprostranjen u kompanijama u Evropi“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track