DALJI RAZVOJ SARADNJE: Otvorena treća izložba Ekspo - Rusija Srbija 2016
Foto: Tanjug

Povezivanje privrednika

DALJI RAZVOJ SARADNJE: Otvorena treća izložba Ekspo - Rusija Srbija 2016

InfoBiz -
Cilj izložbe je da svoju delatnost predstavi veliki broj ruskih kompanija iz više privrednih oblasti, a posebno da se predstave mala i srednja preduzeća iz različitih regiona Rusije.

BEOGRAD - Treća međunarodna privredna izložba "Ekspo - Rusija Srbija 2016" i Beogradski poslovni forum otvoreni su danas u Hotelu Metropol, a na skupu, koji će trajati dva dana, predstaviće se više od 100 ruskih kompanija.

Cilj izložbe je da svoju delatnost predstavi veliki broj ruskih kompanija iz više privrednih oblasti, a posebno da se predstave mala i srednja preduzeća iz različitih regiona Rusije.

Izložbu Ekspo otvorili su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić, predsednik organizacionog odbora asocijacije "Zarubež-Ekspo" David Vartanov i predstavnici Odbora za industriju u Državnoj Dumi Ruske Federacije.

Čepurin je tom prilikom rekao da je održavanje takvih manifestacija veoma važno i da su odnosi Srbije i Rusije progresivni, a da posebnu ulogu u tome igraju poslovne veze i ekonomski odnosi.

On je kazao da je robna razmena porasla, i da je Rusija jedan od tri najznačajnija trgovinska partnera Srbije te da se nada i daljem unapređenju privredne saradnje i porastu robne razmene.

Pozitivne poruke poslate tokom posete premijera Vučića Rusiji i tokom održavanja sednice mešovitog međuvladinog komiteta, naveo je i dodao da bi Savet Evroazijske ekonomske komisije trebalo bi da u narednih nekoliko dana razmatra pitanje mogućnosti bescarinskog uvoza Fijatovih automobila proizvedenih u Srbiji na tržište Rusije.

Ruski diplomata je naveo i da su napravljeni dobri pomaci u pregovorima o izvozu automobila iz Srbije na tržište Evroazijske ekonomske unije.

Čepurin je ukazao i da ne bi trebalo da potcenjujemo dodatne mogućnosti koje se otvaraju u cilju poboljšanja robne razmene.

Prema njegovim rečima, obim robne razmene porastao, ali da je smanjena vrednost razmene dve zemlje.

Takođe je ukazao da je potrebno učiniti sve da se robna razmena poveća.

Najveći problemi su, kako je naveo, pad cena nafte i gasa i nestabilnost kursa rublje.

On je rekao da Srbija ima mogućnosti iz izvoza na ruskom tržište u oblasti prehrambenih namirnica, autodelova, građevinarstva, a da će Srbiju 24 . marta posetiti najveće ruske kompanije iz oblasti automobilske industrije.Čepurin je preneo pozdrave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i pismo u kome se naglašava da izložba i forum daju koristan doprinos razvoju zajedničkih projekata.

"Ubeđen sam da će doprineti daljem jačanju veza dva naroda", istakao je on u pismu.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić rekao je da je cilj manifestacije dalje jačanje poslovne saradnje Srbije i Rusije.

On je kazao da je od velikog značaja održavanje zajedničkih sastanaka i učešće srpskih kompanija na sajmovima u Rusiji.

"Važno je da zajedničkim snagama doprinesemo tome da plasiramo prozivode kako na našim, tako i trećim tržištima", dodao je Miletić.

U okviru poslovnog foruma biće održani bilateralni susreti privrednika Srbije i Rusije i okrugli stolovi na kojima će biti razmotrene mogućnosti daljeg jačanja bilateralne privredne saradnje.

Organizator izložbe je "Zarubež-Ekspo" pod pokroviteljstvom Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije, Privredne komore Srbije, uz podršku više ruskih ministarstava, institucija i poslovnih asocijacija.

Predstavnici Rusije su ranije najavili da će učestvovati više od 100 kompanija iz te zemlje, iz svih privrednih područja, među kojima i veliki trgovinski lanci.

Očekuje se, kako je rečeno, jačanje trgovinskih odnosa u kontekstu Sporazuma o slobodnoj trgovini, njegova potpuna realizacija i produbljivanje i unapređenje ekonomske saradnje sa drugim zemljama u regionu.Izložba traje do 18. marta, a učestvuju ruske firme koje se bave energetikom, transportom, vazdušnim i železničkim saobraćajem, građevinom, poljoprivredom, industrijom nafte i gasa, farmacijom, telekomunikacijama, turizmom, bankarstvom i drugim oblastima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track