INVESTICIJE: Japanski auto-gigant Jazaki stiže u Srbiju
Foto: Fonet

Za svetsku kompaniju Šabac najprimamljiviji

INVESTICIJE: Japanski auto-gigant Jazaki stiže u Srbiju

InfoBiz -
Gradski čelnici se pripremaju da 1. Aprila potpišu značajan investicioni ugovor s renomiranim proizvođačem elektrokomponenti za automobile. Nova fabrika će proizvoditi delove za automobile i kamione i planirano je da zaposli od 1.700 do 2.000 ljudi

ŠABAC - Japanska kompanija „Jazaki“, koja je vodeći proizvođač auto-kablova s više od 200 fabrika po celom svetu i preko 250.000 radnika, 1. aprila trebalo bi da potpiše ugovor s čelnicima grada Šapca radi započinjanja izgradnje fabrike u ovom gradu, saznaje Kurir.Fabrika će proizvoditi elektronske komponente za automobile i kamione i planirano je da zaposli između 1.700 i 2.000 ljudi. Sagovornika Kurira kaže da je reč o grinfild investiciji koja će i te kako uticati na poslovni razvoj u ovom delu Srbije.Najbolji uslovi- „Jazaki“ dosad već ima svoje fabrike i hale u Rumuniji, Bugarskoj i u nekoliko drugih evropskih zemalja. U prethodnom periodu i gradovi poput Kraljeva i Niša pokušavali su da ih privuku, ali su se odlučili za Šabac jer su dobili najbolje uslove. Hale, čija će površina biti na 30.000 kvadrata, prostiraće se na deset hektara - otkriva izvor Kurira.Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u izjavi za Kurir potvrdio je dolazak jednog velikog investitora, ali nije želeo da govori o kakvom se konkretno poslu radi.- U ovom trenutku ne mogu da otkrijem ime kompanije, i to ne zato što nešto krijemo već isključivo zbog politike investitora. Jako je važno da se svi dogovori ispoštuju kako ne bi otišli u neku zemlju u okruženju - uverava prvi čovek Šapca.Milan Kovačević, savetnik za investicije, ističe da su sva strana ulaganja, pa i ovo u Šapcu, veoma značajna za Srbiju.- Za nas je značajno da dobijemo strana ulaganja, naročito u onim tehnologijama u kojima se mi ne možemo odmah snaći, kao što je automobilska industrija. Treba samo voditi računa da ne subvencionišemo previše i da imamo neku granicu - rekao je Kovačević ua Kurir.Podsetimo, ambasador Japana Đuići Takahara u septembru prošle godine tokom posete Šapcu najavio je mogućnost da japanske firme investiraju u ovaj grad.Uspela inicijativa- Nadam se da će neka od tih mojih inicijativa uroditi plodom. Drago mi je što sam posetio Šabac, koji ima dugu istoriju dobrih odnosa s Japanom - istakao je ambasador.

LIČNA KARTA KOMPANIJE „JAZAKI“- Osnovana 1929, kad je Sadami Jazaki počeo prodaju žičanih pojaseva za automobile- Sedište u gradu Sosono- Posluje u 44 zemalja širom sveta na 468 lokacija- Zapošljava 279.800 radnika- U 2014. godini ostarila prihod od 13,8 milijardi dolara- Bavi se proizvodnjom i distribucijom električnih sistema, elektronskih instrumenata za automobile i ostalih auto-komponenti

LIČNA KARTA GRADA ŠAPCA- Broj stanovništva: 53.871- Površina: 795 km2 (poljoprivredna 60.653 ha, šumska 10.037 ha)- Broj zaposlenih: 27.932- Industrijska zona: 600 hektara (200 hektara u slobodnoj zoni)

Dve godine u SrbijiJAPANSKI POSLOVNI KLUBU julu 2014. predstavnici japanskih kompanija koje posluju u Srbiji osnovale su Japanski poslovni klub s ciljem da se međusobno povežu, kao i da se na taj način unapredi privredni odnos dveju zemalja. Članovi Japanskog kluba su kompanije „Astelas“, „Fudžitsu“, „Itoču“, „JTI“, „Micubiši“, „Panasonik“, „Soni“, „Takeda“ i „Tojota“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track