NOVA MAFIJA REKETIRA PO SRBIJI: Advokati i brokeri zarađuju više od narko-bosova!
Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

Srpski privrednici na udaru grupe

NOVA MAFIJA REKETIRA PO SRBIJI: Advokati i brokeri zarađuju više od narko-bosova!

InfoBiz -
Organizovana grupa pojedinaca, u sprezi s advokatima i brokerima, ciljano kupuje akcije dobrostojećih firmi samo da bi im, kao mali akcionari, blokirali odluke o ulaganjima. Prete vlasniku da će na isto nahuškati druge akcionare, pa vlasnik mora da im plati reket ili skupo otkupi akcije

BEOGRAD - Organizovana grupa od 20 do 30 fizičkih i pravnih lica, koristeći status manjinskih akcionara, ucenjuje i reketira većinske vlasnike firmi širom Srbije koje su listirane na Beogradskoj berzi i tako zarađuju i do 300 odsto na uloženo, saznaje Kurir. Ova svojevrsna „berzanska mafija“ u sprezi je i s pojedinim advokatima, brokerima, notarima i sudijama, a zarađuju više čak i od narko-bosova!Kako nastaje prevaraUcenjivanje više desetina veoma uspešnih firmi traje skoro dve godine, zbog čega su mnoge od njih prinuđene da ovoj organizovanoj grupi plaćuju nerealno visoke iznose kroz otkup akcija - što je praktično reket - pa je tako jedna platila čak 13 miliona evra. Na meti ovih reketaša su kompanije čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi, a kako se odvija prevara, Kuriru je objasnio jedan od brokera:

- Zakon o privrednim društvima daje mogućnost malom akcionaru da bude nesaglasan, što znači da ne podržava odluku Skupštine akcionara o raspolaganju imovinom velike vrednosti, kao što je, na primer, neka kupovina, uzimanje kredita, ulaganje. Od nesaglasnog akcionara većinski vlasnik, prema zakonu, mora da otkupi akcije po najvećoj ceni od tri - knjigovodstvene, tržišne ili procenjene, što zna da bude prilično velika suma - objašnjava on.

Otpor vlasnik „Jedinstva“ svedoči o svom iskustvu sa ucenjivačima DA SAM IM PLATIO SVE, BANKROTIRAO BIHInformacije Kurira o berzanskoj mafiji potvrdili su privrednici, neki zvanično, neki nezvanično. Mića Mićić, vlasnik „Jedinstva“, kaže da je reč o velikom problemu.- Ta grupa juri samo firme koje dobro rade. Da sam im isplatio ono što su tražili, bankrotirao bih - jasan je on. Mićić ističe da njega nisu mogli da ucene, ali druge jesu. Zna se, dodaje, ko je sve u toj grupi, ali niko ne reaguje.- Firma postoji više decenija, ostvarujemo profit, akcionari dobijaju dividende. Mogu svi da učestvuju u odlukama, ali ne da me ucenjuju da platim akcije 300 evra iako su na berzi 50 - poručio je on. Mićić ističe da su pre dve godine tražili da se promeni zakon, ali nisu reagovali ni Privredna komora Srbije ni Ministarstvo privrede. Zoran Žunić, vlasnik užičkog „ABC proizvoda“, kratko komentariše problem: - Plaćamo sve po propisima, kad ne budemo mogli, zatvorićemo. Zakon je nakaradan, ali ne možemo ništa da promenimo.

Šema ucenjivanja

Glava u pesku MINISTARSTVO I PKS ĆUTE Oktobra 2014. na inicijativu deset firmi održan je sastanak u Privrednoj komori Srbije zbog nedorečenosti Zakona o privrednim društvima. „Odredbe Zakona pružaju mogućnost da se organizovanom aktivnošću nesavesnih manjinskih akcionara, pojedinih advokata i brokera nanese velika šteta akcionarskim društvima, što zahteva hitno rešavanje problema“, navodi se u zapisniku sa sastanka i dodaje da će biti obavešten i ministar privrede. U PKS i ministarstvu juče nisu imali nikakav komentar.

NOVI STARS: DOKTORI PREDVIDELI MARINKU MADŽGALJU JOŠ 3 MESECA ŽIVOTAGlumac se hrabro borio protiv opake bolesti, izdržao je pet meseci duže nego što su mu predvideli lekariOd danas Kurir vam poklanja sasvim novo izdanje magazina Stars, koje se u ovom broju osvrće na život tragično preminulog glumca Marinka Madžgalja.U svakom broju Starsa poklanjamo jedan deo od ukupno četiri dela mega postera omiljenih poznatih ličnosti.U ovom broju, poklanjamo prvi deo postera muzičke zvezde Milice Todorović.Čitajte Stars!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track