Najnovije vesti

ZAVRŠEN ROK ZA PRIJAVE: Kinezi jedini dostavili ponudu za Železaru, odluka za dve nedelje
Foto: Aleksandar Jovanović

Uskoro konačan status

ZAVRŠEN ROK ZA PRIJAVE: Kinezi jedini dostavili ponudu za Železaru, odluka za dve nedelje

Biznis
Do isteka roka ponudu je dostavila samo kineska kompanija Hbis. Početna cena za prodaju smederevskog giganta, koji zapošljava oko 5.000 ljudi, iznosi 45,68 miliona evra što je 50 odsto procenjene vrednosti imovine

BEOGRAD - U roku od dve nedelje biće poznato da li ponuda koja je podneta za kupovinu Železare Smederevo odgovora uslovima koji su postavljeni, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

"Vrlo brzo ćemo, u roku od dve nedelje, imati konačan status, da vidimo da li ponuda koja je predata odgovora uslovima koje tenderska dokumenetacija zahteva. Ako sve to bude u skladu sa nekim prethodnim najavama koje smo imali, već u aprilu možemo očekivati ne samo objavljivanje rezultata već možda i potpisivanje ugovora", rekao je Sertić u izjavi Tanjugu.

Ministar je potvrdio da se kineska kompanija Hbis javila na tender i otkupila dokumentaciju.

On je dodao da Evropska unija očekuje da tender bude javan i svi postupci transparentni, a to sve je, kako je rekao, ispoštovano.

“Već duže vremena vodimo razgovore ne samo vezano za Železaru, nego uopšte. Evropska komisija vodi računa o državnoj pomoći u smislu davanja sredstava koja se nikada ne vraćaju državi. To radi za sve zemlje pa i za nas. To nije dozvoljeno, jer narušava konkurenciju”, rekao je Sertić.

Ministar ističe da, preuzimajući sve obaveze na putu ka članstvu u EU, moramo da poštujemo takve ekonomske postulate.

“Mi sa njima razgovaramo o svemu šta se dešavalo, što se tiče samih procedura, tendera mi smo ispoštovali sve što Evropa i razvijeni svet od nas traži”, rekao je Sertić.

Ponude za privatizaciju Železare Smederevo biće sutra otvorene, a kako Tanjug saznaje, do isteka roka ponudu je dostavila samo kineska kompanija Hbis.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Početna cena za prodaju smederevskog giganta, koji zapošljava oko 5.000 ljudi, iznosi 45,68 miliona evra što je 50 odsto procenjene vrednosti imovine.

Javni poziv za privatizaciju objavljen je 4. marta, a istekao je juče, 30. marta.

Zaključkom vlade određeno je da će se privatizacija sprovesti modelom prodaje imovine i metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem.

Kineska kompanija je, prema ranijim najavama, zainteresovana da u Smederevu otvori i fabriku šavnih cevi. U tu fabriku bi, kako je najavljeno, uložila oko 300 miliona evra.

Železara od aprila prošle godine ima profesionalni menadžment, firmu HPK inženjering. Vlada Srbije je sa tom firmom potpisala sporazum nakon što je prethodni tender za prodaju smederevskog giganta, na koji se javio samo američki Esmark, propao.

Podsećanja radi, vlada je u januaru 2012. otkupila Železaru od američkog Ju-Es stila za jedan dolar. Prvi tender za prodaju je raspisan već u aprilu te godine, ali tada nije bilo nijedne ponude.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...