PAPRENO: Međunarodni razgovori skuplji 50 odsto
Foto: Shutterstock

Zbog Hrvata veće cene telefoniranja iz Srbije

PAPRENO: Međunarodni razgovori skuplji 50 odsto

InfoBiz -
Distributeri u Hrvatskoj prvi su poskupeli pozive iz Srbije u svoje fiksne mreže, a sledili su ih BiH i Makedonija, pa su domaći operatori primorani da prave nove cenovnike

BEOGRAD - Telefoniranje fiksnim telefonom s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Crnom Gorom moglo bi da poskupi od 1. maja i do 50 odsto, saznaje Kurir. Takođe, uskoro bi mogle da budu povećane i cene razgovora sa Austrijom i drugim državama Evropske unije.Razlog, kako nezvanično saznajemo, jeste odluka ovih zemalja da povećaju cenu uspostavljanja dolaznih poziva iz Srbije, koje naplaćuju od domaćih operatora, pa neki od njih zbog toga već pripremaju nove cenovnike svojih usluga.Na mukama- Povećanje cena pogodilo bi veliki broj građana s obzirom na to da najveći broj poziva iz Srbije prema inostranstvu ide u Hrvatsku, Crnu Goru, BiH, Makedoniju i ostale zemlje EU. Operatori u Srbiji biće na velikim mukama jer su im kompanije iz ovih zemalja prilično povećale cenu uspostavljanja poziva iz naše zemlje - kaže sagovornik Kurira upoznat sa ovim problemom.

Ima rešenja... Komuniciraćemo preko Skajpa
Ima rešenja... Komuniciraćemo preko Skajpa

U jednoj telekomunikacionoj kompaniji nezvanično su nam rekli da razlog za poskupljenje telefoniranja sa susedima treba tražiti u nameri EU da ukine roming, što će drastično smanjiti prihode telekomunikacionih kompanija.- Kako bi gubitak nadoknadile, u toku prošle godine počele su da uvode različite cene prijema poziva u svoju mrežu u odnosu na to da li poziv potiče iz EU ili zemalja van EU. Kao rezultat toga, operatori u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji povećali su cenu prijema poziva u svoje fiksne mreže. Hrvatska je među prvima uvela praksu različitih cena za zemlje članice i zemlje van EU. Ovaj primer su sledile i druge zemlje EU, ali i Makedonija i BiH. Samo u Hrvatskoj cena ka fiksnoj telefoniji povećana je 300 odsto - objašnjavaju u jednoj kompaniji.Zvanična potvrdaU Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije (Ratel) kažu za Kurir da od domaćih operatora još nisu dobili zvaničnu informaciju o promeni cene međunarodnih odlaznih poziva.- Cena međunarodnih poziva formira se slobodno, na osnovu bilateralnih komercijalnih ugovora između domaćih operatora i njihovih inostranih partnera - dodaju u Ratelu. U agenciji podsećaju da su propisali maksimalne cene usluga mobilnih operatora u romingu, ali ne na osnovu svojih ovlašćenja, nego nakon što su ministri telekomunikacija zemalja iz regiona koje su kandidati za članstvo u EU - Crne Gore, BiH, Makedonije i Srbije - potpisali međudržavni ugovor koji je to predvideo.

Hrvatski regulatorPOSKUPLJENJE ZBOG UJEDNAČENJAU Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne delatnosti (Hakom) kažu za Kurir da su hrvatski operatori bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na operatore u zemljama van EU jer su njihove veleprodajne cene za završavanje poziva bile znatno niže u tim državama. „Zato su cene za završavanje poziva iz zemalja koje ne pripadaju EU deregulisane od aprila 2015, odnosno operatori ih dogovaraju na komercijalnim osnovama. Zbog toga su hrvatski operatori uskladili cene za završavanje poziva iz tih zemalja s cenama koje oni plaćaju u tim državama za istu uslugu“, dodaju u Hakomu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track