SERTIĆ: Ponuda za železaru ispravna
Foto: Dragana Udovičić

Dobri izgledi za uspeh

SERTIĆ: Ponuda za železaru ispravna

InfoBiz -
Mi kao Ministarstvo doneli smo odluku da je ponuda ispravna i u utorak je zakazano otvaranje finansijskog dela ponude. Imali smo obavezu da obavestimo i kompaniju, njihovi predstavnici biće u utorak u Ministarstvu", rekao je Sertić

BEOGRAD - Ponuda kineske kompanije Hbis za prodaju železare je ispravna, za utorak je zakazano otvaranje finansijskog dela ponude, a minimana cena po kojoj može biti kupljena železara ne može da bude manja od 45,7 miliona evra, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

"Mi kao Ministarstvo doneli smo odluku da je ponuda ispravna i u utorak je zakazano otvaranje finansijskog dela ponude. Imali smo obavezu da obavestimo i kompaniju, njihovi predstavnici biće u utorak u Ministarstvu", rekao je Sertić za RTS. On je dodao da će se tog dana tačno videti svi detalji vezani i za finansijski, poslovni deo, socijalne programe za zaposlene... Sertić kaže da je optimista i da je u ovom momentu uveren da "plan B" za srpsku železaru neće biti potreban, bez obzira na sva dešavanja u proizvodnji čelika u svetu, i podsetio je da je pre nekoliko dana objavljeno da najveći proizvođač čelika u Velikoj Britaniji kompanija Tata tamo gasi nekoliko hiljada radnih mesta.

"Mi imamo razgovore i pregovore sa kompanijom koja je zvanično druga u svetu u proizvodnji čelika, 50 miliona tona godišnje rade i nemaju samo 37 visokih peći u svetu, već su kompanija poznata po novim tehnologijama, savremenom pristupu", istakao je ministar i dodao da smatra da će u aprilu biti završen kompletan proces.

On je da je u ovom momentu najvažnije da RTB Bor neće otići u stečcaj 30. maja i da će nastaviti da radi. "Završićemo određene postupke u tehnološkim procesima i smanjivanju troškova, nabavke materijala, pokušaćemo da povećamo cene, koje su inače povećane na berzama, više od 5.000 dolara sada je tona bakra i u tom smislu radicehmo izmene", rekao je Sertić.

Napomenuo je da su sve izmene u realno održivim ekonomskim okvirima i da može da garantuje nastavak rada RTB Bora, što je za Srbiju izuzetno važno. Osvrćući se na blokadu kamiona na Merdaru i dalje kršenje CEFTA sporazuma, Sertić je rekao da je Priština ponovo prekršila postignut dogovor.

"Kancelarija za KiM objavila je juče da je napravljen sporazum za rešavanje tog problema, ali Priština to jednostavno nije sprovela u delo. Za ponedeljak zakazan je novi sastanak ekspertskih timova u Beču na kome će učestvovati direktor Kancelarije za KiM Marko Djurić i očekujem da rešenje bude brzo i održivo", rekao je Sertić. Istakao je da se naša strana stalno trudi da ne uzvraća recipročcnim merama i da ne pravi druge probleme, ali u slučaju da Priština ne bude želela da napravi dogovor, Sertić kaže da će onda i Srbija morati da napravi odgovor na to pitanje.

"To je onda uvek retrogradan proces i vraćamo se unazad. Ideja je da idemo korak unapred, da razvijamo odnose i ovo svakako nije u skladu sa tim dogovorom", rekao je ministar privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track