Mihajlovićeva: Aerodrom Ponikve gotov u septembru
Foto: Fonet

50 miliona dinara za putnički terminal

Mihajlovićeva: Aerodrom Ponikve gotov u septembru

InfoBiz -
UŽICE - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će aerodrom Ponikve, kod Užica, do septembra biti završen i u punoj funkciji za civilni saobraćaja.

"Vlada Srbije, pored ulaganja i razvoja aerodroma Nikola Tesla u Beogradu u prethodne dve godine, radi i na razvoju manjih aerodroma u Srbiji i to ne samo pričom", rekla je Mihajlović u Užicu nakon što je aerodrom Nikola Tesla donirao 50 miliona dinara aerodromu Ponikve, koji će biti iskorišćeni za izgradnju putničkog terminala.

Potpisivanju ugovora o donaciji je prisustvovao i ministar pravde Nikola Selaković. Ona je naglasila da će vlada izmenila Zakon o vazdušnom saobraćaju i formirala preduzeće Aerodromi Srbije.

"Ponosni smo što je aerodrom Nikola Tesla donirao 50 miliona dinara za uređenje putničkog terminala na aerodromu Ponikve", kazala je ministarka. Ona je naglasila da se o tom aerodromu govori već 15 godina podsetivši da je 1999. bio bombardovan i zatim pretvoren u civilni. "Hoćemo da razvijamo i manje aerodrom, da pomognu razvoj turizma i povezivanju ljudi, ali i sportski turizam i transportni avisaobraćaj", dodala je Mihajlović.

V.d. generalni direktor aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević je zahvalio vladi na podršci tom preuzeću koje je imalo rekordne rezultate, ostvarivši bruto dobit od četiri milijarde dinara, što je za šest odsto više nego u 2014. "Zato imamo mogućnost da pomognemo sa 50 miliona dinara, nastavićemo ove godine i sa nova dva km bezbednoisne ograde za Ponikve. Nadam se da će Ponikve u ovoj godini biti i komercijalizovan", dodao je Vlaisavljević koji je potpisao ugovor o donaciji sa direktorom aerodroma Ponikve Sašom Savićem".

On je kazao da će Ponikve doprineti razvoju tog dela Srbije i da će aerodrom početi da funkcioniše u punom kapacitetu u septembru. "Do kraja avgusta biće zvršeno uređivanje aerodorma i postavljeni svetlosni sistemi. Tehnički svi avioni će moći da sleću i već poput boinga 737-300. Već smo počeli pregovore da organizujemo aviosaobraćaj sa manjim avionima do 30 mesta", dodao je Savić. Ministar pravde Nikola Selaković, koji je iz Užica, izrazio je uverenje da će aerodromu Ponikve biti obezbeđene u vidu pomoći i oprema za sletanje u lošim vremenskim uslovima i da će Ponikve zaista postati aerodrom kojim ćemo se ponositi.

"Zlatiborski kraj je vodeći u razvoju turizma u Srbiji, ali nije to samo turistički centar Zlatibor, to je i nacionalni park Tara i Mokra Gora, kao ceo kompleks od Zlatara do Jadovnika", istakao je Selaković dodajući da je to veoma primamljiva turistička regija. On je istakao da bi organizovanjem čarter letova na Ponikvama moglo mnogo da se uradi za razvoj tog dela Srbije.

"Uveren sam, kao što je premijer Vučić ranije i rekao, da ćemo u naredne četiri godine imati i autoput koji će doći do Užica i koji će dalje ići za Višegrad, što će biti još jedan kapitalana investicija između Srbije i Republike Srpske", naveo je Selković. On je kazao da bi trebalo uraditi i prilazne puteve aerodromu, ali i obilaznicu oko Užica i putni pravac koji će povezati Užice i Bajinu Baštu. Seleković je naglasio da će aerodrom Ponikve pokrenuti talas investicija u zlatiborskom kraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track