HRVATSKI KRALJ ČIPSA: Odoh ja! I Srbija nas je prešišala!
Foto: Reuters Sep 2015

Krompir uvozi iz Francuske jer ne može da zakupi državne oranice

HRVATSKI KRALJ ČIPSA: Odoh ja! I Srbija nas je prešišala!

InfoBiz -
Vlasnik vodeće hrvatske kompanije po proizvodnji grickalica, Zvonko Popović ogorčen je na svoju državu jer ne može da zakupi državnu zemlju: Srbiju pak navodi kao dobar primer.

Popović se ogorčeno pita da li treba da promeni državljanstvo pa da premijer u Hrvatskoj potraži i za njega, ne 10.000 nego - stotinu hektara zemlje, prenose regionalni mediji.

Njegova kompanija je izvozno orijentisana, a na stranim tržištima završi polovina, odnosno 50 odsto proizvedenog flipsa i čipsa iz pogona u Donjem Miholjcu. Međutim, kako bi povećao izvoz za šta ima priliku i mogućnost, krompir mora da uvozi iz Francuske iako želi da ga proizvodi u Hrvatskoj.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Spreman sam da deset puta više platim zemlju nego što je plaćaju podobni, odnosno oni koji imaju državnu zemlju, a godišnji zakup plaćaju 200 do 300 kuna. Stoga se pitam, treba li da promenim državljanstvo kako bi se i za mene neko zauzeo u ovoj državi?", pita Popović koji već četiri godine, kaže, čeka poništenje konkursa za zemljište u Donjem Miholjcu.

Ogorčen je jer je spreman da plati i deset puta više, a država u čijem budžetu nedostaje novca, ne želi da ga uzme dok se istovremeno za strane investitore traži i 10.000 hektara u Slavoniji. U njemu je revolt proradio nakon posete hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića Vukovarsko-sremskoj županiji u kojoj je za investitora sa Bliskog istoka tražio toliku zemlju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Razmišljam da odem u susednu Mađarsku pa da lobiram kod Viktora Orbana, kao stranac, ne bi li se on zauzeo za mene pa da kod njih počnem da proizvodim krompir", revoltiran je Popović koji ističe i primer Srbije koja ih je, kako dodaje, "prešišala" u poljoprivredi zahvaljujući moralnom zakonu.

"Tamo postoje javne aukcije za izdavanje zemlje, pa ko ponudi više. Ljudi koji imaju novca investiraju u zemlju, počinju se okretati uzgoju onoga što im donosi novac, a kod nas je važno imati hektar zemlje kako bi se dobio podsticaj", objašnjava Popović.

(Tportal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track