OPASNO: Jedemo meso koje je puno teških metala!
Foto: Shutterstock

Proveravajte odakle je hrana koju kupujete

OPASNO: Jedemo meso koje je puno teških metala!

InfoBiz -
Olovo, kadmijum, živa i arsen završavaju u ishrani svinja, goveda i živine putem žitarica koje se gaje na nedovoljno kontrolisanom zemljištu, upozorava doktor veterine Stojišić. Zbog poplava se na površinu svašta izlilo iz podruma, garaža i septičkih jama, a zemljište posle nije ispitano

BEOGRAD - Meso dobijeno od životinja koje se hrane genetski modifikovanom sojom, ili meso u kojem ima dovoljno antibiotika, ili čak meso puno pesticida i ostataka teških metala poput olova, žive i kadmijuma moguće je kupiti u Srbiji.Kako za Kurir objašnjava doktor veterinarske medicine Miroslav Stojišić, teški metali završavaju u mesu putem žitarica za ishranu stoke, za čiji su uzgoj korišćeni veštačko đubrivo, herbicidi i pesticidi, kao i trava koja je rasla pored puta zatrovana olovom iz auspuha automobila.

- Kad su bile poplave, na površinu zemlje izlivalo se svašta iz podruma, šupa i garaža, pa je u zemljištu završila čak i nafta. Izlivale su se i septičke jame. Sve je to uticalo na zemljište, koje je moralo da se ispita i leči. Neispitane podzemne vode takođe su izvor teških metala. Bilo je slučajeva kad je pri uvozu kalcijum-difosfata, koji se daje životinjama za jačanje kostiju, otkriveno prisustvo kadmijuma - objašnjava Stojišić i ističe da se nekad sve ispitivalo, od zemlje i biljaka do useva i semena koji se koriste u stočnoj ishrani, a da se danas to ne radi tako.On naglašava da veterinarska inspekcija mora češće i detaljnije da sprovodi kontrolu, kao i da nju moraju da vrše stručnjaci različitih struka.Podsećamo da je Međunarodna organizacija potrošača pre dve nedelje upozorila javnost da upotreba antibiotika u proizvodnji hrane životinjskog porekla, predstavlja globalnu opasnost za javno zdravlje. To potvrđuje i Stojišić, koji tvrdi da su upotreba preparata za ubrzan razvoj životinja, najštetniji:

- Minimalne doze antibiotika u mesu deluju tako na bakterije da one postaju rezistentne. Kad se stoka razboli, daju joj se injekcije tri-pet dana u zavisnosti od težine bolesti. Životinje nakon toga ne smeju da se kolju mesec dana jer je toliko potrebno da se njihov organizam očisti - rekao je Stojišić i dodao da su u Srbiji pravilnici o stočnoj hrani zastareli.

MinistarstvoKONTROLE SU REDOVNEMinistarstvo poljoprivrede saopštilo je da su veterinarski inspektori prisutni u kontroli celog proizvodnog lanca. Uz planirane redovne kontrole permanentno se vrše i vanredne kontrole uz primenu principa analize rizika.- U Srbiji, kao i u drugim državama EU, sprovodi se nacionalni monitoring rezidua na prisustvo različitih supstanci, kojim se proverava prisustvo i količina ovih materija u mesu. Postoji mogućnost nalaza ostataka lekova i pesticida ili drugih kontaminata preko propisanih normi. Ukoliko se to utvrdi, meso se povlači iz prometa i vrši se dalja inspekcijska provera - poručuju oni.

SIMPTOMI TROVANJA TEŠKIM METALIMA1. OLOVO- bolovi u stomaku- agresivnost- anemija- poremećaj pažnje- zatvor- umor- glavobolja- razdražljivost- gubitak apetita2. ŽIVA- slaba koncentracija- nesposobnost normalnog hodanja- oslabljena moć intelektualnog shvatanja- promene u emocijama i raspoloženju- drhtanje jezika- svrab3. KADMIJUM- hronična opstruktivna bolest pluća- emfizem- osteoporoza- hipertenzija- kancer pluća, bubrega i pankreasa4. ARSEN- zadebljanje kože- bradavice na dlanovima- bol u stomaku- mučnina, proliv i povraćanje- obamrlost u rukama i nogama- umor- emocionalna nestabilnost- depresija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track