UGOSTITELJI NA MUKAMA: U imenu firme ne sme više biti reči kafe i bar
Foto: Beta

Zakon o turizmu će oglobiti ugostitelje u Srbiji

UGOSTITELJI NA MUKAMA: U imenu firme ne sme više biti reči kafe i bar

InfoBiz -

Do 15. aprila vlasnici kafića i restorana moraju da preimenuju svoje objekte ako im je u nazivu reč koja opisuje tu uslužnu delatnost

BEOGRAD - Više od 9.000 restorana, kafića, barova i poslastičarnica u Srbiji od 15. aprila neće smeti u imenu da ima reči koje opisuju njihovu delatnost, a od primene novog zakona o turizmu, koji nameće ovu obavezu, izuzeti su samo hoteli, moteli i pansioni, kategorisani ugostiteljski objekti.OpterećenjeZbog člana 67 Zakona o turizmu, ugostitelji koji u nazivu imaju reči „kafe“, „bar“, „poslastičarnica“ i slično prinuđeni su da do 15. aprila registruju novu firmu u APR, što povlači promenu celokupne poslovne dokumentacije i ogromne troškove, koji će veliki broj ugostitelja dovesti na korak od propasti.Da će primena novog zakona opteretiti poslovanje ugostiteljima, ističe Dragana Šabić, sekretar Udruženja za turizam u Privrednoj komori Srbije.

- To podrazumeva i promenu firme, pečata i svega onog što je u vezi s njihovom delatnošću. S obzirom na to da je Skupština Srbije raspuštena i da ne postoji mogućnost za izmenu člana 67, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je na zahtev ugostitelja dalo mišljenje da su od njegove primene izuzeti kategorisani objekti. To su pre svega hoteli, moteli, pansioni, turistička naselja čiju kategorizaciju radi to ministarstvo. Svi ostali ugostiteljski objekti s hranom i pićem moraće da se pridržavaju propisa - ističe Šabićeva.Vlasnici kafana, kafića i barova koji do 15. aprila ne budu preimenovali svoje lokale mogu da se nadaju turističkoj inspekciji, koja će sa 50.000 dinara kažnjavati pravna lica, odnosno sa 40.000 dinara preduzetnike.Dragan Stanojević, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada, izjavio je za portal 021 da mnogi ugostitelji nisu znali da moraju da menjaju imena lokala.Naplata taksi- Morate sve živo da menjate - pečat, račun u banci, depo-karton, naziv u fiskalnim kasama, štampačima. Gubite bonitet, plaćate takse, a to je neko u ministarstvu i smislio da bi se skupile pare od naplate taksi, bez ikakvog poznavanja ove oblasti - rekao je Stanojević.

Udruženje „Hores“MOŽDA SE SVE ODLOŽIGeorgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede „Hores“ savetuje ugostitelje da sačekaju, zato što postoji mogućnost da primena spornog člana bude odložena:- To nije bilo u predlogu zakona, nego je taj član promenjen u Skupštini. Pregovaramo s Ministarstvom trgovine i pokušavamo da odložimo primenu zakona do kraja godine. Postoji šansa za to jer bi u suprotnom svi morali bukvalno ponovo da se registruju u APR,što su ogromni troškovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track