EKONOMISTA IVAN NIKOLIĆ: U industriji čelika sada dominiraju kineske kompanije
Foto: Profimedia

Još neizvesna sudbina Železare

EKONOMISTA IVAN NIKOLIĆ: U industriji čelika sada dominiraju kineske kompanije

InfoBiz -

Cela industrija čelika u Evropi je u velikom problemu, i ova zainteresovanost kineskog investitora je ravna čudu I treba da budemo zadovoljni I čekamo ishod toga, kaže ekonomista Ivan Nikolić

BEOGRAD - Zainteresovanost kineske kompanije Hestil za Železaru Smederevo je dobra vest, "ravna čudu", te treba da budemo veoma zadovoljni time, imajući u vidu da je industrija čelika u Evropi suočena sa velikim problemima, smatra ekonomista Ivan Nikolić I ističe da će najverovatnije biti potreban neki vid pomoći države za železaru.

Nikolić je ukazao da još nije poznat stav EU za potpisivanje ugovora.

“Dobra je vest da imamo strateškog investitora koji je zanteresovan da preuzme ili uđe kao partner u Železaru, a očekuje se da će ugovor biti potpisan krajem aprila”, rekao je Nikolić novinarima na predstavljanju novog broja časopisa Makoroekonosmke analize I trendovi u PKS.

On je podsetio da se industrija čelika seli iz Evrope, I da sada dominiraju kineske kompanije, koje čine polovinu svetske proizvidnje.

Ekonomista ocenjuje da je važno što je reč o kompaniji koja nema problema ni sa tržištem, ni sa finansiranjem proizvodnje.

“Cela industrija čelika u Evropi je u velikom problemu, I ova zainteresovanost kineskog investitora je ravna čudu I treba da budemo zadovoljni I čekamo ishod toga”, rekao je Nikolić.

“Narednih dana ćemo znati da li je ova sjajna vest I konačna budući da u ovom mometu ne znamo da li je dogovor između naše I kineske komanije dogovor moguć ako ga ne odobri EU, rekao je Nikolić.

“Videli ste tendencije u Evropi I možda će njihov stav I pogled na ovu zianstersovanost kineske kompanije da uđu u Srbiju biti nepovoljniji od našeg”, rekao je Nikolić.

On je ukazao da je Hestil prva kompanija u Kini, a treća u svetu po proizvedenim količinama čelika.

U odnosu na performanse koje su postojale u “Ju es stiilu”, te količine su 2,5 puta veće.

On je ukazao da će najverovatnije neki vid pomoći države biti potreban.

“Britanska železara je primer, ona će dobiti pomoć države I ono što postoji kao praksa u EU primeniće se I kod nas. Neće biti direktnog subvencionisanja, ali neka indirektna pomoć države će postojati”, rekao je Nikolić.

Ekonomisti nisu mogli da daju procene koliko puna proizvodnja u Železari može da utiče na rast BDP-a.Ekonomista Stojan Stamenković kaže da rast BDP zavisi od prodaje I da će se to znati tek kasnije. Miladin Kovačević ukazuje da ne vidi smisao tog pitanja, jer je, kaže, partner za Železaru neuporedivo važniji usvim drugim aspektima, a ne samo za rast BDP-a.

To je važno i za dobavljače, za sam grad i u pogledu relaksacije strukturnih reformi, ističe Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track