Najnovije vesti

Srbija može biti kao Holandija

Dušan Petrović

Srbija može biti kao Holandija

Biznis
Holandija je za trećinu veća od Vojvodine, ima lošije zemljište i manje sunčanih dana od Srbije, a pre dve godine je izvezla hrane za 63 milijarde dolara, rekao je ministar poljoprivrede

BEOGRAD- Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da Srbija ima potencijale da višestruko poveća vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ukoliko se dobro organizuje.

On je istakao da je naša zemlja prošle godine ostvarila istorijski izvoz hrane vredan 2,7 milijarde dolara, što je 500 miliona dolara više nego 2010. i milijardu dolara više nego 2009.

"Imamo neverovatno veliki trend rasta", kazao je Petrović, ukazujući da je lane Srbija zabeležila suficit od 1,3 milijardu dolara u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svetom.

On je na radnom sastanku "Stručno znanje za vaše imanje" ukazao da je Holandija za trećinu veća od Vojvodine, ima lošije zemljište i manje sunčanih dana od Srbije, a pre dve godine je izvezla hrane za 63 milijarde dolara.

"Mi možemo bolje, samo je pitanje koliko ćemo se dobro organizovati", poručio je Petrović.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu iz Srbije u 2011. bili su žuti kukuruz (422 miliona dolara), šećer (156,3 miliona dolara), malina rolend (101,6 miliona dolara), merkantilna pšenica (82,4 miliona dolara), jestivo suncokretovo ulje (81,6 miliona dolara), jabuke (62,1 miliona dolara) i pivo od slada (60,3 miliona dolara).

Tržište Evropske unije je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije koji preuzima oko 50 odsto našeg ukupnog izvoza hrane, dok na tržište CEFTA otpada 41 odsto izvoza.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...