Ministarka Mihajlović: Izdato 725 elektronskih građevinskih dozvola
Foto: Ministarstvo Građevine

U prva tri meseca ove godine

Ministarka Mihajlović: Izdato 725 elektronskih građevinskih dozvola

InfoBiz -

BEOGRAD - U Srbiji je u prva tri meseca ove godine izdato 725 elektronskih građevinskih dozvola, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i inrastrukture Zorana Mihajlović.

Ističući da se elektronske građevinske dozvole izdaju u predviđenom roku od 28 dana, Mihajlović je podsetila da je njihovo izdavanje počelo 1. januara i da je to jedna od najvažijih reformi koja je sprovedena u Srbiji. “

Ali to nije dovoljno, treba da nastavimo sa tom reformom”, naglasila je ona, ističući da je taj sistem počeo da funkcioniše, ali da ga treba dosledno primenjivati. Mihajlović je na godišnjoj skupštini NALED-a rekla da je vlada u decembru 2014. izmenila Zakon o planiranju i izigradnji i da tada niko nije verovao da će se dozvole izdavati u roku od 28 dana, ni građani niti institucije, s obzirom da se ranije na dozvole čekalo i do sedam godina.

Ministarka je naglasila da su na vreme doneta podzakonska akta potrebna za sprovođenje zakona i da je je od 1. marta 2015. pocela da se primenjuje objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola. Zahvaljujući tome, prema njenim rečima, do kraja 2015. je izdato 25 odsto više građevinskih dozvola nego u prethodnih sedam godina. “Vlada će učiniti sve da ovaj sistem bude još nadograđen i da možemo da pričamo i o više građevinskih dozvola”, naglasila je Mihajlović. Ona je dodala da je zahvaljujući toj reformi građevinska industrija ostvarila rast od 24 odsto u 2015. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track