SVETSKA BANKA: Srbija pokazala veliki napredak u sprovođenju aranžmana sa MMF
Foto: Profimedia

Pozitivan pomak

SVETSKA BANKA: Srbija pokazala veliki napredak u sprovođenju aranžmana sa MMF

InfoBiz -

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović sastao se u Vašingtonu sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin, koja je pohvalila je napredak Srbije u sprovođenju trogodišnjeg Sten-baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Vlada Srbije početkom 2015. zaključila sa Međunarodnim Monetarnim fondom.

Na sastanku, održanom u okviru prolećnog zasedanja Međunarodnog Monetarnog fonda i Svetske banke, Goldstin je ocenila da je Srbija ostvarila posebne rezultate u domenu makro monetarne stabilizacije i fiskalne konsolidacije ali i da preokret trenda rasta bruto društvenog proizvoda, sa negativnog na pozitivan, ukazuje na pozitivan pomak u sprovođenju programa, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

Vujović je, govoreći o narednim koracima u sprovođenju Programa, rekao da Srbija treba da istraje u strukturnim reformama koje su već započete i nastavi putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije, naglašavajući značaj podrške koju u ovom domenu, kroz strukturne i druge zajmove, pruža Svetska banka.

Regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu poručila je da Srbija šalje pozitivnu poruku svetu i naglasila da je optimista u odnosu na pravac kojim se ide i sigurna da će postavljeni ciljevi biti i ostvareni. Ona je podržala posvećenost Vlade Srbije u nastavku reformi obrazovanja i zdravstva, posebno se osvrnuvši na “Program za rani razvoj dece” (Early Child Development Program) i podršci izgradnje novih škola.

Pored toga, Goldstin je informisala ministra finansija o planiranim aktivnostima Svetske banke na pripremi akcionog plana podržavanja trgovine i saradnje u regionu Zapadnog Balkana koji će biti tema narednog samita planiranog za početak jula u Parizu.

Tokom bilateralnog susreta dogovoren je i niz aktivnosti koje će ta banka podržati a koje se baziraju se na tri glavne poluge: program za preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju, reformu javnih preduzeća i reformu javnog sektora. Svetska banka nastaviće intenzivno da radi na pripremi budućih aktivnosti u okviru četvorogodišnjeg plana saradnje izmežu Srbije i ove finansijske institucije, kaže se se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track