Srbija na ruskom, turskom i afričkom tržištu
Foto: Tanjug

Međunarodni poljoprivredni sajam

Srbija na ruskom, turskom i afričkom tržištu

InfoBiz -
Domaća poljoprivreda može napraviti veliki iskorak u povrtlarstvu, voćarstvu, ratarstvu i proizvodnji mesa, pogotovo ako podignemo nivo prerađivačke industrije, rekao je Boris Tadić
1 / 6 Foto: Tanjug

NOVI SAD - Srbija je idealna zemlja za poljoprivredu, ali je potrebno uložiti više sredstava u razvoj infrastrukture, izjavio je na Novosadskom sajmu kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić.

"Time bi subvencije koje daje naša Vlada imale puni efekat korisnog dejstva, kako bismo povećavali udeo bruto društvenog proizvoda iz poljoprivrede", rekao je Tadić prilikom posete 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Prema njegovim rečima, domaća poljoprivreda može napraviti veliki iskorak u povrtlarstvu, voćarstvu, ratarstvu i proizvodnji mesa, pogotovo ako podignemo nivo prerađivačke industrije.

"Dobra okolnost je što smo podigli kvote za izvoz mesa u Evropsku uniju. Nažalost, nismo ih još dovoljno iskoristili zato što naše klanice nemaju u punoj meri potrebne sertifikate", rekao je Tadić.

Dodao je da je Srbija otvorila rusko tržište, pri kraju su pregovori sa Turskom oko izvoza goveđeg mesa i predstoje nam pregovori sa pojedinim afričkim zemljama iz nekadašnjeg Pokreta nesvrstanih. "Mislim da za poljoprivredne proizvode iz Srbije svugde ima mesta, samo je potrebno tehnološki unapređivati proizvodnju, podizati kvalitet i činiti mnogo na proizvodnji organske hrane, jer ona je najskuplja i ima odličnu prođu na međunarodnom tržištu", kazao je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track