DAN PLANETE: Srbija neefikasno troši energente!
Foto: Beta

Ministar o proizvodnji zelenih kilovata

DAN PLANETE: Srbija neefikasno troši energente!

InfoBiz -

Izgradnja vetroparkova snage 480 megavata biće kapitalni iskorak u povećavanju udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je da će uskoro, pošto se usvoji neophodna regulativa, u Srbiji početi da se grade veliki vetroparkovi, snage 480 megavata (MW), koji treba da budu kapitalni iskorak da se dostigne cilj da 27 odsto potrošene energije bude iz obnovljivih izvora.

- Ušteda energije je novi izvor energije i svaki dinar koji uložimo u obnovljive izvore energije (OIE) i uštedu energije višestruko će nam se vratiti... Nalazimo se u ovom trenutku među državama koje najneefikasnije troše energiju. Ako smanjimo potrošnju energije, a cilj je da to bude za deset procenata, i povećamo udeo obnovljive, napravićemo važan korak za budućnost života u Srbiji - istakao je Antić na skupu Serbija gouz grin, održanom juče povodom Dana planete.Potencijal On je naveo da je ukupan potencijal zelene energije u Srbiji na godišnjem nivou od 5,6 miliona tona ekvivalenta nafte, što nije dovoljno, uzimajući u obzir našu potrošnju, koja je sada na nivou od oko 10 miliona tona, sa tendencijom rasta.Antić je istakao da svaki građanin Srbije sada plaća taksu za zelenu energiju od 45 do 50 dinara mesečno, a kad se njen udeo bude podigao na viši nivo, povećaće se i izdvajanja. On je podsetio da je u ovom trenutku udeo OIE u ukupnoj potrošnji 21 odsto, a do 2020. plan Vlade Srbije je da se podigne na 27 odsto. Zelena energija je, prema njegovim rečima, neophodna, ali i skupa, ali je država odredila podsticaje za 1.100 MW iz OIE.UlaganjaDržavna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović očekuje da će do kraja ove godine biti otvoreno pregovaračko poglavlje 27, o životnoj sredini i klimatskim promenama, i to bez početnih uslova. Najavila je da se u naredne dve godine planira početak izgradnje infrastrukturnih projekata u ovoj oblasti vrednih više od 500 miliona evra - u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track