ČEKAJU KINEZE KAO OZEBAO SUNCE: Smederevski ugostitelji nadaju se zaradi sa dolaskom Hestila
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

Posle kupovine Železare

ČEKAJU KINEZE KAO OZEBAO SUNCE: Smederevski ugostitelji nadaju se zaradi sa dolaskom Hestila

InfoBiz -

SMEDEREVO - Ugostitelji u Smederevu nadaju se većem prometu s dolaskom kineske kompanije Hestil, koja je preuzela Železaru u tom gradu.

Vlasnik hotela "Car", prvog privatnog u Smederevu, Slavko Vrbeović nada se boljem prometu, ali kaže da ne želi da "prerano trlja ruke" i da će sačekati dolazak Kineza u Smederevo, kako bi znao na šta može da računa.

"Doći će, u Smederevo, u prvo vreme oko 300, možda i 400 stručnjaka, kasnije bar još 1.000 radnika, a verujem da će ih biti između tri i pet hiljada. Hotel 'Car' ima 110 postelja i bilo bi za nas posla", kaže Vrbenović.On, kako je rekao, ima iskustva s Kinezima, jer je njih, oko 130, nekoliko godina odsedalo u njegovom hotelu kada su gradili Tehnogas-Mešer.

Kako je naveo, Kinezi kao gosti nisu zahtevni."Imali su svoje kuvare, alkohol ne konzumiraju i bili su prezadovoljni. Naša jela ni iz radoznalosti nisu naručivali. Pored kuvara koji su došli iz njihove provincije, jer svaka provincija ima karakterističnu kuhinju, namirnice su dovozili iz Kine, osećali su se kao kod kuće", rekao je Vrbanović.

On je dodao da ako Kinezi ne popune smeštajni kapacitet hotela "Car", preregistrovaće hotel i preurediti ga za smeštaj starih osoba.Kineska kompanija Hestil potpisala je 18. aprila ugovor sa Vladom Srbije o kupovini Železare Smederevo.

Do kraja juna Železara u rukama HestilaKineska kompanija "Hestil" potvrdila je da će Železaru u Smederevu kompletno preuzeti do kraja juna. Kineska kompanija već priprema dolazak, a nekoliko delegacija Železare sa predstavnicima radnika ići će i u Kinu, od kojih prva grupa putuje posle uskršnjih praznika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track