Najnovije vesti

TORTURA U MUP-U ZBOG KRIVOTVORENOG NOVCA: Građani moraju da dokažu da nisu falsifikatori
Foto: Shutterstock

Šta ako vam uvale lažnjake

TORTURA U MUP-U ZBOG KRIVOTVORENOG NOVCA: Građani moraju da dokažu da nisu falsifikatori

Biznis

Oni koji dobiju lažnu novčanicu moraju da je prijave policiji, gde će biti ispitani. Ko ne prijavi lažnjak preti mu kazna zatvora do tri godine

Ukoliko otkrijete da kod sebe imate falsifikovanu novčanicu, propisi nalažu da je odmah prijavite najbližoj policijskoj stanici.

Pripremite se, međutim, da ćete u MUP morati da date detaljno objašnjenje kada ste, odakle i kako došli u posed sumnjivog novca i praktično dokažete da niste falsifikator, a onima koji pak ne žele da se bakću s prijavljivanjem zaprećena je kazna zatvora do tri godine!

Milanković na udaru

Prema podacima centralne banke, na ulicama Srbije najviše je falsifikovanih novčanica od 2.000 dinara, dok je evro najviše lažirana strana valuta i ima je 3,2 puta više u opticaju nego 2015. Najviše je falsifikovanih apoena od 50 i 100 evra.

U MUP objašnjavaju za Kurir da građani koji posumnjaju da poseduju falsifikovanu novčanicu moraju da je prijave najbližoj policijskoj stanici. Ista će im biti oduzeta, a građaninu koji ju je prijavio biće izdata potvrda o privremeno oduzetim predmetima.

Službena beleška

- Takođe, policija će sačiniti i službenu belešku primljenu od građanina. Novčanica za koju se sumnja da je falsifikovana dostavlja se Narodnoj banci Srbije na ekspertizu. Narodna banka policiji dostavlja izveštaj o izvršenoj ekspertizi u kom se navode karakteristike falsifikovane novčanice. Po dobijanju izveštaja, uz saglasnost tužilaštva, preduzimaju se mere i radnje u cilju otkrivanja počinilaca krivičnog dela falsifikovanja novčanica - kažu u MUP.

Ipak, budite spremni da ćete policiji morati detaljno da opišete odakle vam sumnjiva novčanica što, prema svedečenju pomoćnika glavnog urednika nedeljnika Vreme Momira Turudića, može da bude vrlo neprijatno. On je za Kurir potvrdio da je završio u samici kada je pokušao da prijavi falsifikat koji je dobio u menjačnici, ali nije želeo da detaljnije govori o tom slučaju.

U NBS savetuju građanima da ako im neko u trgovini ponudi sumnjiv novac, isti odbiju i zatraže drugu novčanicu, a ako naknadno posumnju da im je u novčaniku falsifikat, odmah da ga predaju policiji ili banci.
- Ovo je zakonska obaveza, a osoba koja sumnja u ispravnost novca i isti pusti u dalji opticaj u opasnosti je da krivično odgovara - navode u NBS. Dodaju da po izvršenoj ekspertizi falsifikati ostaju u NBS bez nadoknade, a ako je original, podnosilac novca dobija nazad njegovu vrednost.

Prljavi evri i dolari
KARAKTERISTIKE PRAVIH DEVIZA

Brojke ispisane na poleđini novčanice evra obavezno menjaju boju, ljubičastu i smeđu, kad se novčanica nagne. Optički varijabilnu boju zelenu i crnu obavezno ima i dolar.

 

Činjenice
RIGOROZNE KAZNE

- Novčana kazna ili zatvor do tri godine ako se lažan novac, primljen kao pravi, stavi u opticaj ili ako se ne prijavi postojanje falsifikata ili da je isti u prometu

- Novčana kazna i zatvor od dve do 12 godina za stavljanje u opticaj falsifikovanog novca

- Novčana kazna i zatvor od jedne do 10 godina za pribavljanje lažnog novca u nameri da ga stavi u opticaj

- Novčana kazna i zatvor od pet do 15 godina za falsifikovanje, stavljanje u promet ili pribavljanje lažnog novca u iznosu većem od 1,5 miliona dinara

- Lažan novac se oduzima

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...