SERTIĆ: Srbija je svetska elita u proizvodnji maline
Foto: Shutterstock

10. svetska konferenciju proizvođača

SERTIĆ: Srbija je svetska elita u proizvodnji maline

InfoBiz -

ŠABAC - Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je Srbija prošle godine izvezla 110.000 tona maline i ostvarila 280 miliona dolara dobiti.

"Srbija se nalazi na vrhu svetske liste po proizvodnji maline i drugog voća. Možemo da budemo ponosni na naše proizvođače, jer znamo šta je borba na svetskim tržištu i koliko je potrebno rada i trud za te rezultate kada nema više barijera na svetskom tržištu", rekao je Sertić otvarajući Desetu svetsku konferenciju proizvođača i prerađivača maline.

On je naveo da će Vlada Srbije investirati u prerađivačke kapacitete kao i nove zasade malina, ali i raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, da bi se sprečili problemi u lancu proizvodnje."Pokušaćemo proboj na britansko, američko i rusko tržište s našim partnerima iz Kine.

Njihova delegacija u Šapcu danas broji oko 20 ljudi", kazao je ministar.Predsednik Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline Antonio Dominges kazao je da je Svetska organizacija proizvođaća i prerađivača maline nastala zbog zajedničkog interesa proizvođača da razmenjuju iskustva i znanja u proizvodnji tog voća.

Dominges je naglasio da je proizvodnja maline i društeveno odgovorna, jer upošljava mnogo radnika, a ponekad i cele porodice.On je potvrdio i da prema podacima te organiizacije Srbija proizvodi oko 110.000 tona maline, što je više od četvrtine svetske proizvodnje od 420.000 tona.Član upravnog odbora Hladnjačara Srbije Duško Radulović kazao je da je još rano odrediti cenu maline ove sezone.

"Sve zavisi od tršišta. U poslednji mesec ipo dana snižene su cene jer je stigla malina iz Čilea koja nije uspela da se proda na tržištu Amerike", kazao je Radulović.Prema njegovim rečima, problemi između proizvođača i otkupljivača se mogu rešiti i već je predloženo da 51 odsto profita od prodaje malina ide proizvođačima, a ostalo hladnjačarima."To je moguće kontrolisati na osnovu ugovora sa izvoznicima ili sličnim dokumentima. Moramo znati i da je proizvodnja malina rasla i kod nas i u svetru i zato se moramo dogovoriti i tako sačuvati na prvom mestu kvalitet proizvod", kazao je Radulović.

Deseta svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline na kojoj učestvuje oko 300 proizvođača iz 17 zemalja sveta traje do 11. maja. Organizator te trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svetska organizacija Proizvođača i prerađivača maline (IRO).Svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline se organizuje svake druge godine, a poslednje dve su održane u Kini i Čileu, gde je akcenat bio na sprovođenju Programa promocije maline u svetu, dok je Srbija bila organizator Pete svetske konferencije proizvođača i prerađivača maline 2006. na Zlatiboru.Članovi Svetske organizacije IRO - pored Srbije, jesu i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Mađarska, Poljska, Škotska i SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track