SVETSKA BANKA: Srbiji 2,6 miliona dolara za projekte duž Drine
Foto: Profimedia

SVETSKA BANKA: Srbiji 2,6 miliona dolara za projekte duž Drine

InfoBiz -

Bord izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini bespovratna sredstva u iznosu od 8,73 miliona dolara za projekte koji se odnose na rešavanje problema izazvanih klimatskim promenama duž reke Drine, od čega je Srbiji namenjeno 2,63 miliona.

U okviru dva projekta - Global Environment Facility (GEF) i Special Climate Change Fund (SČF), Svetska banka je Bosni i Hercegovini namenila 3,37 miliona dolara, a Crnoj Gori 2,72 miliona, saopštila je danas Svetska banka. Cilj programa je da osigura racionalno upravljanje slivom Drine, ali i da ojača mehanizme saradnje između tri zemlje, kada je reč o ovom zajedničkom resursu.

Takođe, očekuje se da će projekat pomoći da se zemlje nose sa problemom mogućih prirodnih katastrofa nastalih zbog klimatskih promena, kakve su, primera radi, suše ili poplave.

"Ovo je regionalni projekat koji se sprovodi u saradnji između tri zemlje na reci koja se prostire na njihovoj granici. Podržaće optimizaciju upravljanja zajedničkog sliva Drine i spremnost država vezano za ekstremne događaje, budući da su prethodnih godina katastrofalne poplave i sezonske suše postale češće i uzrokovale veće štete", objašnjava specijalista u Svetskoj banci i vođa tima u ovom projektu Ana Cestari.

Projekat, koji je bord direktora Svetske banke odobrio 9. maja, dopuniće već postojeće aktivnosti finansirane od strane te banke, ali i Evropske unije i drugih međunarodnih institucija kojima je cilj bolje zajedničko planiranje i saradnja kada je reč o rekama u regionu. Inače, GEF program je uspostavljen 1992. na samitu u Riu, kako bi se dotakli problemi zaštite životne sredine.

Od tada, taj program je obezbedio bespovratno finansiranje od 14,5 milijardi dolara, i doneo još 75,4 milijarde dodatnog finansiranja za gotovo 4.000 projekata u 183 zemlje. Program SČF je uspostavljen 2001. kako bi podržao usvajanje i prenos tehnologija u svim zemljama u razvoju, a koje su potpisnice okvirne Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFČC).

Predviđeno je se kroz ovaj program finansiraju aktivnosti, programi i mere vezano za klimatske promene koje su u skladu sa aktivnostima finansiranim kroz GEF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track