KONFERENCIJA MAGAZINA NEWSWEEK: Predstavljen ekskluzivan projekat o obrazovanju "Tim za Srbiju"
Foto: Marina Lopičić

Podržano od strane države

KONFERENCIJA MAGAZINA NEWSWEEK: Predstavljen ekskluzivan projekat o obrazovanju "Tim za Srbiju"

InfoBiz -

Na konferenciji magazina "Newsweek" o dualnom obrazovanju pod nazivom "Obrazovanje po meri privrede" ekskluzivno je predstavljen projekat “Tim za Srbiju” koga je predsednik Vlade Srbije označio projektom od izuzetnog značaja za razvoj čitave države.

Aleksandar Jakšić, rukovodilac projekta “Tim za Srbiju”, se zahvalio organizatorima na pozivu i predstavnicima kompanija na inspirativnim izlaganjima. “Ja ću se truditi da danas govorim orešenjima, a na o problemima i siguran sam da ćemo se svi složiti da ne trebate biti naročitopametni da biste uočite mnoge probleme. Mi znamo da se naša država više od 20 godina kretala pogrešnom stranom puta pa su posledično i sve stanice bile pogrešne. U poslednjih nekolikogodina Srbija beleži izuzetne rezultate na svim poljima i sa tom praksom se treba i nastaviti”.

Projekat “Tim za Srbiju”, koga je predsednik Vlade Srbije označio projektom od izuzetnogznačaja za budući razvoj čitave države, predstavlja osnovu za uvodjenje dualnog obrazovanja u Srbiji, u sferi visokog obrazovanja.

“Mi smo dobili zadatak da identifikujemo sve prednosti nemačkog, austrijskog i švajcarskog modela dualnog obrazovanja i da te prednosti primenimo na trenutnu situaciju u Srbiji. Potpuno smo svesni da ne možemo samo da iskopiramo vaše modele, kao što smo svesni da se ne možemo fokusirati samo na srednje stručne škole, jer bi na taj način u najboljem slučaju izgubili između 8 i 10 generacija. Dakle, učenike druge, treće i četvrte godine i sve studente na univerzitetima na koje taj model ne može da se odnosi, a od kojih u najvećoj meri zavisi progres kompanija i celokupne države i zato je projekat “Tim za Srbiju” usmeren na visoko obrazovanje", kaže Jakšić.

Primarni cilj projekta jeste smanjenje emigracije školovanog kadra, što je i po njegovommišljenju najveći problem sa kojim se Srbija suočava. On je istakao da se potpuno slaže sa stavom kompanija da su obrazovne institucije “trome”.

“To je istina. Fakulteti imaju ogromnu autonomiju i ne žele da se menjaju. Jedini način na koji vi možete da realizujete jedan ovako veliki projekat jeste da van sistema formalnog obrazovanja okupite najeminentnije profesore, najuspešnije privrednike i najbolje studente, i da onda svojim rezultatima “naterate” formalno obrazovanje da se menja. Ne postoji drugi način”, rekao je on.

Govoreći o podršci rukovodstva države i privrednika kaže da oseća pozitivan naboj među njima i želju da urade nešto značajno za državu. “Žao mi je što ambasadori nisu bili prisutni na prezenaciji, jer sam želeo da ih zamolim da nam ne zamere što ćemo po prvi put kao država biti sebični i što ćemo se truditi da zadržimo najbolje studente u Srbiji. Nakon nekoliko razgovora sa premijerom Vučićem verujte mi da smo odlučni da uspemo u tome i budite sigurni da ćemo uspeti", rekao je on.

Navedeni projekat je naišao na podršku i nemačkih eksperata u dualnom obrazovanju, koji su bili prisutni na konferenciji i kompanija-panelista koje su izrazile spremnost da uzmu aktivno učešće u istom.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track