NIJE ŠALA: Evropa baca novčanice od 500 evra iz aviona

Unija se sprema da građane zaspe kišom keša

NIJE ŠALA: Evropa baca novčanice od 500 evra iz aviona

InfoBiz -

Glavni evropski bankari razmatraju koncept deljenja fiksnog novčanog iznosa svim državljanima kako bi podigli potrošnju i izborili se s hroničnom deflacijom

Čelnici evropskih centralnih banaka ozbiljno razmišljaju o konceptu „bacanju novca iz helikoptera“ kao planu za spas evropskih država u deflaciji kroz povećanje potrošnje građana. Jedan od modela ovog koncepta koji se pominje je deljenje fiksnog novčanog iznosa svim građanima, na primer svakome po novčanica od 500 evra.Ideju o „bacanju novca iz helikoptera“ je pre tri dana aktuelizovao lord Ader Tarner, bivši šef britanskog Zavoda za finansijske usluge, na londonskoj konferenciji o transformisanju finansija.- Nalazimo se u toliko dubokoj deflacijskoj zamci da bi trebalo da razmislimo o novcu iz helikoptera - rekao je Tarner, dodajući da ovo ne treba da smatramo ludom idejom, ali da nije ni lek za sve bolesti. Zainteresovanost za ovaj, kako ga naziva, „zanimljiv koncept“ pokazao je i Mario Dragi, čelnik Evropske centralne banke.PovlasticeOvu povlasticu, ako zaživi, imali bi samo državljani EU. Mada su građani Srbije u još goroj ekonomskoj situaciji, a naša zemlja duže vreme na ivici deflacije, naši stručnjaci smatraju da nema šanse da ovaj koncept zaživi ni ovde ni u Evropi.Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara Srbije, ističe da se srpske institucije nisu odvažile ni na mnogo blaže korake da bi stimulisale privredu.- Ovaj koncept ne bi bio dobar ni za koga jer su dugovi ogromni. Sav taj novac bi se zbog dugova vratio u bankarski sistem, i opet ne bismo imali veću ponudu kredita, nego kreditnu restrikciju. Evropska centralna branka emitovala je već 1.600 milijardi evra pa se ništa nije poboljšalo - objašnjava Milićević, podsećajući da dug EU iznosi 26 milijardi evra i da je osnovna funkcija novca odavno poremećena.KonceptDa je ovaj koncept nerealan i da nema osnova, smatra i Mlađen Kovačević, profesor ekonomije.- Došlo je vreme, kao što reče Duško Kovačević, u ovoj zemlji je ostao normalan samo onaj ko nije bio normalan. Meni vrlo problematično deluje da do novca dođe neko ko prstom nije mrdnuo - rekao je Kovačević. On smatra da bi mnogo prirodnija pomoć bila kad bi država naterala banke da smanje visoke kamatne stope.

Suvi genijeFRIDMAN LANSIRAO „NOVAC IZ HELIKOPTERA“Koncept „novac iz helikoptera“ prvi je ponudio ekonomista nobelovac Milton Fridman 1969. Prema Fridmanu, centralne banke uvek mogu da održe zdrav rast ponude novca, jer im na raspolaganju stoji štampanje novčanica. Deljenjem novca bi se povećala potrošnja, što bi dovelo do rasta tražnje. On je koristio analogiju o „bacanju novca iz helikoptera“ kako bi pojednostavio svoje teorije.- Zamislimo da jedan dan helikopter preleti preko naše zajednice i s neba baci novčanice od po 1.000 dolara, koje bi pokupili članovi zajednice. Pretpostavimo da bi ovo bio jedinstven događaj, koji se više nikad neće ponoviti - rekao je Fridman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track