Najnovije vesti

PORAŽAVAJUĆE: Srbija u EU stiže tek za 133 godine
Foto: Shutterstock

Teško do evropskog standarda

PORAŽAVAJUĆE: Srbija u EU stiže tek za 133 godine

Biznis

Uz stopu rasta od dva odsto treba nam večnost da dostignemo nivo razvijenosti država Unije

BEOGRAD - Sa stopom privrednog rasta od dva odsto godišnje, Srbija će tek za 133 godine dostići nivo sadašnjeg razvoja Evropske unije. Naša zemlja je prošle godine imala rast BDP manji od jedan odsto, a sledeće godine u najboljem slučaju ostvariće dva odsto.

To je rezultat analize „Konvergencija između država zapadnog Balkana“, koju su 2013. izradili profesor Drago Pupavac i profesor Danica Drakulić. Analiza daje procenu vremena potrebnog da države zapadnog Balkana dostignu prosečni nivo razvijenosti država EU.

Optimistične procene

- Pri stopama rasta od dva odsto Hrvatska dostiže prosečni nivo BDP država EU za 64 godine, Srbija za 133, Crna Gora za 110 godina, Makedonija za 135 godina i Bosna i Hercegovina tek za 157 godina - navodi se u analizi.

Rast BDP Srbije u prošlog godini, prema najoptimističnijim procenama, biće 0,8 odsto, premijer Aleksandar Vučić za sledeću godinu najavljuje povećanje dva odsto, ali svetske finansijske institucije očekuju najviše 1,8.

Dragan Vujadinović, ekonomski analitičar i dugogodišnji kolumnista dnevnih listova, za Kurir kaže da je ova računica realna jer je potrebno dosta vremena da dostignete nekog ako su vam stope rasta male, a imate malu bazu. Stopa od dva odsto je mala, a Srbija ima malu bazu.

Neumoljiva matematika

- Za veliki rast je potreban veliki preokret, velike investicije. Umesto sadašnjih oko milijardu evra u proseku, treba nam dve do tri milijarde, pa da imamo rast od oko četiri odsto. Bez obzira na to ko je na vlasti, ekonomski gledano je tako. Matematika je neumoljiva - jasan je Vujadinović.

(V. S.)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...