FISKALNI SAVET UPOZORAVA: Novoj vladi trebaće tvrdo srce
Foto: Vonet Nenad đorđevič

Restrukturiranje najveći problem

FISKALNI SAVET UPOZORAVA: Novoj vladi trebaće tvrdo srce

InfoBiz -

BEOGRAD - Najveći test za buduću vladu biće primena reformi i tvrdo srce, rekao je ekonomista Vladimir Vučković. Član Fiskalnog saveta je rekao da se primećuje kašnjenje u reformi javnih preduzeća i da postoji opasnost da sve žrtve koje su podneli zaposleni i penzioneri padnu u vodu ako se nešto ne uradi po tom pitanju.

"Preduzeća u restrukturiranju su najaktuelniji problem, jer evo krajem maja ističe zaštita države. Taj rok im je stalno produžavan, a evo sada se opet postavlja pitanje šta da se radi s tim preduzećima?“

Vučković je podsetio na izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da je reč o firmama koje su praktično bankrotirale, ali kako objašnjava, očigledno je u tim firmama socijalni problem veoma izražen jer u njima radi veliki broj ljudi koji obično žive u nerazvijenim opštinama. Zbog čega, kaže, Vlada pokušava da naše neko rešenje.

On ističe ipak da nekim preduzečima ta pomoć države nije bila podsticaj, već naprotiv.

"Država izdržava neka preduzeća, a s druge strane dešava se da ona ne ulažu nikakv napor da sama posluju, to pokazuje da su ona navikla da žive na državnom trošku i Vlada nikako ne bi trebalo da izbegava da ih gurne u stečaj jer u suprotnom čitava država trpi“, reako je Vučkovič.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Govoreči o RTB Bor, kaže da je dobro što je sada skinuta zaštita poverilaca i što su se uslovno rečeno, stvorili uslovi da preduzeće samo plaća svoje tekuče obaveze, jer je predat UPPR.

"Da li će moći da samo plaća obaveze, to će biti i jedan veliki test za Vladu. Ima indicija i da menadžment nije dobro radio tamo, ali i da se promeni, ne treba očekivati čudo. Bolje upravljanje ne znači da može i da se izleči sve“, rekao je on.

Komentarišući to što se deo nacrta programa buduće vlade odnosi se na ekonomiju, Vučkovič kaže da već nekoliko godina planovi u Srbiji nisu probelm, već njihova implementacija.

"Nije problem prepoznati budžetski deficit, preveliku zaposlenost u javnom sektoru... ali treba implementirati te mere. Iz mog ugla, pravi test za novu vlavu biće primena tih mera...i tvrdo srce“, rekao je Vučković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track