PORAŽAVAJUĆE: Za osnovne namirnice treba 600 dinara više
Foto: Shutterstock

Potrošačka korpa sve paprenija

PORAŽAVAJUĆE: Za osnovne namirnice treba 600 dinara više

InfoBiz -

Od početka godine trgovci podigli cene proizvoda za svakodnevnu ishranu, udruženja potrošača upozoravaju na drastičan pad kupovne moći građana

BEOGRAD - Osnovne životne namirnice poskupljivale su malo-pomalo od početka godine. Porodici je u maju za prosečnu potrošaku korpu bilo potrebno da izdvoji 5.186 dinara, što je za 623 dinara više nego u januaru, kad je za iste namirnice bilo potrebno 4.563 dinara.Imajući u vidu da se u prosečnoj porodici mesečno potroši bar dva litra ulja, 15 litara mleka i jogurta, kao i pet kilograma krompira, tri kilograma jabuka, bar jedno celo pile, pet kilograma brašna, kao i dva litra vina - najčešće za goste ili u goste, jasno je da ovo sitno poskupljenje po jednom proizvodu opterećuje mesečni budžet za pomenutih 623 dinara. Ako uzmemo u obzir to da je jednoj porodici, osim najosnovnijih namirnica, kao što su ulje i brašno, potrebni i meso, krompir i jabuke, evidentno je da će morati da izdvoji oko 13 odsto više iz kućnog budžeta. Dok su mleko i brašno poskupeli za nekoliko dinara, najveće poskupljenje zabaležili su jogurt, šećer, piletina i jabuke.Platni deficitKako ističe Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, cene su podizane malo-pomalo, ali se to direktno odrazilo na pad kupovne moći potrošača.- To je posledica potrošačke politike koja se vodi, vezano za smanjenje problema koji nastaje zbog platnog deficita, dok su ekonomski faktori najmanje prisutni. Država zbog svoje prezaduženosti obaveze prenosi na potrošače, koristeći metod „ako se to razdeli na veliki broj ljudi, biće lakše“ - objašnjava Bogosavljević. On ističe da će cene nastaviti da rastu istim tempom, što potkrepljuje najava Narodne banke Srbije da će se dozvoliti blag, kontrolisani rast stope inflacije, što znači povećanje cena.

Nema opravdanja

- Troškovi proizvodnje i cene hrane u svetu opadaju, a mi idemo suprotno od tih kretanja - ukazuje Bogosavljević.Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, smatra da je glavna krivica ipak na trgovcima, koji pokušavaju neprimetno da dignu cene kako bi nadomestili svoje gubitke.- Osnovne životne namirnice poskupele su po dinar, dva, pet, a realnog opravdanja, kao što su veće cene transporta i slično, nema - ističe Papović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track