STATISTIKA: Nezaposlenost u Srbiji 19 odsto
Foto: Shutterstock

I dalje veliki broj

STATISTIKA: Nezaposlenost u Srbiji 19 odsto

InfoBiz -

BEOGRAD - Stopa nezaposlenosti u Srbiji za stanovništvo starije od 15 godina je 19 odsto. Nezaposleno je 18,5 odsto muškaraca i 19,6 odsto žena, podaci su ankete o radnoj snazi koju je sproveo Republički zavod za statistiku Srbije.

Stopa nezaposlenosti najveća je u regionu Beograda, 20,5 odsto, zatim slede region Južne i Istočne Srbije - 20,2 odsto, i region Vojvodine sa 19,2 odsto, dok je nezaposlenost najmanja u regionu Šumadije i Zapadne Srbije - 16,6 odsto.

Republički zavod za statistiku navodi da je stopa zaposlenosti mladih u prvom kvartalu 2016. godine u odnosu na isti kvartal 2014. godine, povećana sa 13,1 odsto na 16,2 odsto, dok je stopa nezaposlenosti u tom periodu smanjena sa 52,5 odsto na 44,2 odsto.

Anketa je sprovedena na uzorku od 11.500 domaćinstava i odnosi se na prvi kvartal godine.

Nezaposleno 90 odsto Roma

Oko 90 odsto Roma nema stalan posao, zbog čega je neophodno naći modele održivog zapošljavanja, jer je to najosetljivije pitanje za romsku zajednicu, rečeno je u Beogradu na predstavljanju projekta o inkluziji Roma.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je zapošljavanje pripadnika romske nacionalne manjine krucijalna stvar i da je kroz program nacionalne službe za zapošljavanje za prva četiri meseca ove godine zaposleno 754 pripadnika romske populacije, što je 109 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

On je rekao da je prošle godine ukupno zaposleno 1.093 Roma i da se ove godine očekuje da taj broj bude mnogo veći.

Kao problem pri zapošljavanju on je istakao neobrazovanje romske populacije.

"Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 22.930 pripadnika romske nacionalne manjine, njih 88,8 odsto je sa najnižim nivoom obrazovanja ili nikakvim i problem je kako njih zaposliti", rekao je Vulin i dodao da je svega 36 osoba na birou rada sa visokim obrazovanjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track